Vuurwerkshow bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam
NOS Nieuws

'Nederlanders voor vuurwerkverbod, als er vuurwerkshows komen'

Een kleine meerderheid van de Nederlanders is voor een vuurwerkverbod voor particulieren, als gemeenten professionele vuurwerkshows zouden organiseren. Het blad Binnenlands Bestuur meldt dat op basis van een opiniepeiling onder 2500 Nederlanders.

Vorig jaar was nog 49 procent voor een vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling, als dat werd 'goedgemaakt' met een vuurwerkshow. Nu is dat gegroeid tot 54 procent. Het percentage dat zegt zelf te stoppen met het afsteken van vuurwerk als de gemeente een show organiseert, is gegroeid van 23 naar 28 procent.

Drie kwart van de Nederlanders ervaart overlast van vuurwerk. Zij storen zich vooral aan het lawaai en de troep op straat. 40 procent van de ondervraagden vindt het vervelend dat huisdieren stress ervaren door het afsteken van vuurwerk.

Kortere afsteektijd

Vorige week bleek uit een rondgang van de NOS dat een klein aantal gemeenten een eigen vuurwerkevenement organiseert met de komende jaarwisseling. Van de 280 gemeenten die reageerden, houden er zes een vuurwerkshow.

Verder bleek uit die rondgang dat er in steeds meer gemeenten een vuurwerkvrije zone is of dat daar over nagedacht wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl