Sinds vorig jaar mag vuurwerk pas vanaf 18.00 uur worden afgestoken
NOS Nieuws

Gemeenten tevreden over kortere afsteektijd vuurwerk

  • Hugo van der Parre

    Researchredacteur

  • Jikke Zijlstra

    Redacteur

  • Hugo van der Parre

    Researchredacteur

  • Jikke Zijlstra

    Redacteur

Gemeenten zijn in grote meerderheid tevreden over de huidige afsteektijden voor vuurwerk tijdens Oud en Nieuw. Dat blijkt uit een inventarisatie van NOS Nieuws. Een op de tien gemeenten wil dat de afsteektijd – van 18.00 tot 02.00 uur – nog verder wordt beperkt; de rest wil het houden zoals het is of stelt zich neutraal op.

De NOS benaderde alle 393 gemeenten in Nederland en kreeg antwoord van 280 gemeenten; dat komt neer op een respons van ruim 70 procent. De gemeenten zijn verdeeld over het land en variëren in grootte. De vier grootste steden deden niet mee.

Afsteektijd

De beperkte afsteektijden die sinds vorig jaar van kracht zijn, hebben naar de zin van de gemeenten kennelijk goed gewerkt. Want waar begin 2014 de helft van de gemeenten nog de wens uitsprak voor een verdere beperking van de afsteekperiode, is dat nu geslonken tot 10 procent.

We vroegen ook of er nog andere maatregelen worden genomen. 44 gemeenten stellen vuurwerkvrije zones in: net zo veel als vorig jaar. Die zones zijn vooral rond verzorgingshuizen, winkelcentra en kinderboerderijen.

Voorlichting

Gemeenten met asielzoekerscentra nemen over het algemeen geen specifieke maatregelen tijdens Oud en Nieuw met betrekking tot deze azc’s. Tien gemeenten gaan de asielzoekers wel voorlichting geven.

Zes gemeenten organiseren een centraal vuurwerkevenement om het zelf afsteken van vuurwerk te ontmoedigen. Vijf van deze gemeenten, zoals Hilversum, Oirschot en Kampen, deden dit vorig jaar ook al. Voorschoten is erbij gekomen.

Verbod

De gemeenten kregen ook een aantal andere mogelijke vuurwerkmaatregelen voorgelegd. De meeste steun kreeg een eventueel Europees verbod op zwaar vuurwerk, op de voet gevolgd door hogere straffen voor het handelen in en bezitten van illegaal vuurwerk. Meer dan de helft van de gemeenten zei daar wel voor te voelen.

Gewenste maatregelen

Maatregelen Draagvlak bij gemeenten (in %)
Een Europees verbod op zwaar vuurwerk 56%
Hogere straffen voor handel in en bezit van illegaal vuurwerk 52%
Meer politie-inzet tegen illegaal vuurwerk 35%
Regelgeving omtrent vuurwerk mag blijven zoals die is 20%
Regeling rond vuurwerk mag blijven zoals het is 20%
Instellen van een minimumleeftijd van 18 jaar 17%
Organiseren van een vuurwerk-evenement 15%
Meer beleidsvrijheid voor gemeenten 14%
Algeheel verbod op consumentenvuurwerk 10%
Beperking van afsteektijden 10%
Verlaging van toegestane hoeveelheid vuurwerk 7%

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl