Een KNIL-soldaat bewaakt twee gevangenen Verzetsmuseum Zuid-Holland

Nabestaanden van Indonesiërs die in de jaren 40 door Nederlandse militairen zijn geëxecuteerd, vragen excuses van koning Willem-Alexander. Ze zeggen dat het Koningshuis altijd heeft gezwegen over de kwestie en over het leed dat de nabestaanden is aangedaan. 

Het Comité Nederlandse Ereschulden heeft drie brieven van nabestaanden verzameld en doorgestuurd naar de koning, premier Rutte en de Kamercommissies voor Binnenlandse en Buitenlandse Zaken. De brieven zijn ondertekend door 110 nabestaanden uit de dorpen Suppa, Manjalling en Bulukumba op Sulawesi.

Twee jaar geleden heeft de Nederlandse ambassadeur in Indonesië excuses aangeboden voor alle standrechtelijke executies in voormalig Nederlands-Indië. Het comité zegt dat de nabestaanden met hun brieven willen laten zien dat ze nog steeds worstelen met wat er tussen 1945 en 1949 is gebeurd. "We hopen dat de koning daarop wil ingaan", zegt een woordvoerder.

Het verzoek om excuses van de koning komt op de dag dat op Sulawesi de slachtoffers van de politionele acties worden herdacht. Dat gebeurt ieder jaar op 11 december.

STER reclame