Excuses voor executies Indonesië
De ambassadeur in Indonesië heeft namens Nederland excuses aangeboden voor alle standrechtelijke executies in het voormalig Nederlands-Indië.
Het officieel aanbieden van de excuses voor de executies tussen 1945 en 1949 is een onderdeel van de schikking die Nederland trof met de weduwen van Zuid-Sulawesi. Hun mannen werden in 1946 en 1947 door Nederlandse militairen op Zuid-Celebes, het huidige Sulawesi, standrechtelijk geëxecuteerd.
Te oud en te zwak
De weduwen van Zuid-Sulawesi waren niet bij de bijeenkomst in het cultureel centrum in Jakarta. Ze zijn te oud en te zwak om de reis te maken. Hun advocaat wilde dat de excuses op Sulawesi werden aangeboden, maar dat wilde Nederland niet.
De ambassadeur zegt dat de excuses breder zijn dan alleen Sulawesi en dat het daarom gepast is om die in Jakarta aan te bieden. Hij wil later wel nog naar Zuid-Sulawesi afreizen om de weduwen persoonlijk te ontmoeten.
Bij de sobere ceremonie in het zaaltje van het cultureel centrum was wel een handjevol familieleden van de weduwen aanwezig, naast medewerkers van de ambassade. Er was geen vertegenwoordiging van de Indonesische regering. "Er stonden een paar rijtjes met stoelen. Als die familieleden er niet waren geweest, zou je bijna zeggen dat de ambassadeur de excuses in het luchtledige uitsprak", zegt correspondent Michel Maas.
Dieptepunt
Het bloedbad op Zuid-Celebes door de troepen van kapitein Westerling was een van de dieptepunten van de strijd tussen het Nederlandse leger en de Indonesische opstandelingen. Tijdens de zuiveringsactie zijn duizenden doden gevallen.
De ambassadeur zei in zijn toespraak dat er een regeling in het leven is geroepen voor alle Indonesische vrouwen die weduwe zijn geworden na een standrechtelijke executie in Nederlands-Indië. Zij kunnen zich rechtstreeks bij Nederland melden om compensatie aan te vragen. In het geval van Sulawesi en ook Rawagede moesten de vrouwen compensatie en excuses via de rechter afdwingen.