ANP
NOS Nieuws

Lage tarieven lokken reizigers het vliegtuig in

De luchtvaart is de economische crisis eindelijk te boven. Wereldwijd kiezen reizigers vaker voor het vliegtuig en luchtvaartmaatschappijen zien hun winsten stijgen.

Dit jaar neemt het aantal luchtreizigers volgens de internationale luchtvaartkoepel IATA met 6,7 procent toe, voor volgend jaar wordt een nog iets grotere stijging verwacht. In 2016 zal een recordaantal van zo'n 3,8 miljard reizigers in een vliegtuig stappen.

De IATA verklaart de groei door de aantrekkende wereldeconomie. Zakelijke reizigers en vakantiegangers in Europa en vooral de Verenigde Staten kunnen nu meer aan vliegreizen besteden dan enkele jaren geleden. Ondanks de groeivertraging in China blijft het aantal passagiers daar redelijk op peil.

Prijsvechters

Reizigers worden gelokt door historisch lage tarieven. Onder invloed van een scherpe concurrentie hebben luchtvaartmaatschappijen de afgelopen jaren hun kosten omlaag gebracht, waardoor ook de tarieven omlaag konden. De tarieven zijn de laatste tijd verder naar beneden gegaan door de gedaalde brandstofkosten.

Voor de luchtvaartsector komt de passagiersgroei geen moment te laat. Vliegmaatschappijen kampten jarenlang met matige resultaten. Na het dieptepunt in 2009 kwam het herstel langzaam op gang. Terwijl de opkomst van prijsvechters de traditionele maatschappijen dwong de tarieven laag te houden, steeg de prijs van kerosine en ook de milieulasten werden steeds zwaarder. Ook moesten kosten gemaakt worden voor reorganisaties.

Gemiddeld verdienen we minder dan 10 dollar per passagier.

IATA-topman Tony Tyler

Ondanks het herstel ziet de IATA geen reden om uitbundig te juichen. Ten eerste blijft de groei van het vrachtvervoer dit jaar beperkt tot 1,9 procent. Daarnaast moeten onder druk van de concurrentie de tarieven voor personen- en vrachtvervoer ook in de toekomst zo laag blijven dat de winst minimaal zal zijn.

"Gemiddeld verdienen we minder dan 10 dollar per passagier", zegt IATA-topman Tony Tyler. Hij noemt de winstgevendheid van de sector "meer kwetsbaar dan duurzaam".

De afgelopen jaren zijn meer vliegtuigen besteld en ook dit jaar plaatsten vliegmaatschappijen meer orders. Voor het eerst in zijn bestaan kwamen bij Airbus in een jaar meer dan duizend bestellingen binnen. Concurrent Boeing zegt dit jaar 750 orders te verwachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl