ANP
NOS Nieuws

Recordwinsten voor luchtvaartmaatschappijen

Luchtvaartmaatschappijen stevenen af op recordwinsten. Brancheorganisatie IATA verwacht dat maatschappijen bij elkaar opgeteld dit jaar 33 miljard dollar winst maken. Dat is flink meer dan de 29,3 miljard die de IATA eerder verwachtte. En voor 2016 wordt een recordwinst van 36,3 miljard verwacht.

Wereldwijd wordt er dit jaar gemiddeld een winst van 9,31 dollar per passagier gemaakt. In Europa is dat iets minder: 7,55 dollar.

Olieprijs

Luchtvaartmaatschappijen profiteren van de lage olieprijs en de aantrekkende wereldeconomie. Brandstof maakt een groot deel uit van de kosten voor vliegmaatschappijen en olie, de basis voor kerosine, kost nu zo'n 40 dollar per vat. Anderhalf jaar geleden was dat nog meer dan 110 dollar.

Meer dan de helft van de winst wordt gemaakt door Noord-Amerikaanse maatschappijen. De Amerikaanse economie trekt flink aan en daardoor maken mensen weer meer reizen voor zaken of vakantie. Ook in Europa wordt er meer gevlogen door een aantrekkende economie.

Hoge bezettingsgraad

Voor dit jaar verwacht de IATA dat gemiddeld 80,6 procent van de vliegtuigstoelen bezet is en dat is een record. Voor volgend jaar wordt een fractie lagere bezettingsgraad verwacht, omdat maatschappijen hun capaciteit sneller uitbreiden dan de groei van de vraag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl