NOS Nieuws

Interieur Tweede Kamer kan mee naar Buitenlandse Zaken

 • Collage by Powerhouse Company
  Impressie van de tijdelijke Tweede Kamer in het ministerie van Buitenlandse Zaken
 • Collage by Powerhouse Company
  Impressie van de tijdelijke Tweede Kamer in het ministerie van Buitenlandse Zaken
 • Collage by Powerhouse Company
  Impressie van de tijdelijke Eerste Kamer in het ministerie van Buitenlandse Zaken
 • Foto by Powerhouse Company
  Huidige situatie Van Kleffenzaal

De blauwe Kamerzetels en houtkleurige banken uit de Tweede Kamer kunnen gewoon meeverhuizen naar het tijdelijke onderkomen in het huidige ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook het interieur van de Eerste Kamer kan één op één worden verhuisd. Dat blijkt uit tekeningen die het ministerie van Rijksdienst heeft laten maken.

Het gehele Binnenhof-complex gaat vanaf 2020 voor ruim 5,5 jaar op slot voor een grondige renovatie. De Eerste en Tweede Kamer verhuizen, als het aan het kabinet ligt, naar het huidige ministerie van Buitenlandse Zaken, bijgenaamd de Apenrots. De kosten zijn begroot op 475 miljoen euro.

Het interieur van de Eerste Kamer wordt in zijn geheel ondergebracht in de Van Kleffenszaal. De plenaire zaal van de Tweede Kamer wordt verhuisd naar de expeditiehal van het gebouw, waar nu vrachtwagens hun goederen afleveren. Mogelijk pakt de indeling in de praktijk anders uit. Meerdere fracties pleitten vandaag voor een nieuwe, spannender indeling van de Tweede Kamer met minder afstand tussen de Kamerleden en de bewindslieden.

 • Corne Bastiaansen
  In deze garage zetelt straks de Tweede Kamer
 • Corne Bastiaansen
  Hier zetelt straks de Tweede Kamer

Het Binnenhof kampt met lekkages, verouderde techniek, slechte klimaatbeheersing, betonrot en optrekkend vocht uit de grond. De Tweede Kamer is het eens over de noodzaak van renovatie, maar is verdeeld over de beste vorm van verbouwen. Een kleine meerderheid van VVD, PvdA en 50Plus steunt de keuze van het kabinet. Het is nog onduidelijk of de Eerste Kamer ook moet instemmen met het verbouwingsplan. "Het is aan de Eerste Kamer om te bepalen of ze het voorstel wil behandelen", zei minister Blok. Hij heeft nog een gesprek met de senaat.

De Eerste en Tweede Kamer zullen in het plan van Blok tijdens de verbouwing verhuizen naar het gebouw aan de Bezuidenhoutseweg waar nu Buitenlandse Zaken is gehuisvest. Het gebouw komt vrij doordat het ministerie gaat verkassen naar nieuwbouw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl