Blok wil Binnenhof bij grote renovatie alleen open voor koning
Het Binnenhof moet bij de grootschalige verbouwing wel bereikbaar zijn voor de koning die op Prinsjesdag de Troonrede voorleest in de Ridderzaal. Minister Blok ziet niets in een voorstel van regeringspartij VVD om de jaarlijkse ceremonie in de Ridderzaal te verplaatsen naar een andere locatie, bijvoorbeeld naar de Oude Kerk in Den Haag.
De VVD begrijpt niet dat de bouwput op het Binnenhof wel toegankelijk wordt gemaakt op Prinsjesdag om de Gouden Koets te laten rijden, terwijl de bouw daardoor een half jaar vertraagd wordt.
Schoolklassen
"Prinsjesdag heeft een emotionele en symbolische waarde," zei Blok tijdens het Kamerdebat over de renovatie van de Eerste en Tweede Kamer en het ministerie van Algemene Zaken. "Ook voor schoolklassen, en daarom moet het doorgaan."
Behalve dus op Prinsjesdag gaat het gehele Binnenhof-complex vanaf 2020 voor ruim 5,5 jaar op slot. De Eerste- en Tweede Kamer verhuizen, als het aan het kabinet ligt, naar het huidige ministerie van Buitenlandse Zaken, bijgenaamd de Apenrots. De ambtenaren van Algemene Zaken zitten weer ergens anders in de stad. Voor toeristen komt er wel een informatiecentrum en misschien een loopbrug over de bouwput.
Historische locatie
Minister Blok weigert opnieuw te kijken naar voorstellen van enkele oppositiepartijen, zoals SP, D66, PVV, de ChristenUnie en de SGP. Veel oppositiepartijen snappen niet dat iedereen weg moet van de historische locatie, terwijl het Binnenhof uit allerlei verschillende gebouwen bestaat. De oppositie wil weten of er echt geen betere of goedkopere alternatieven mogelijk zijn, waarbij niet alle gebouwen gelijktijdig dicht moeten.
De minister, gesteund door coalitiepartijen PvdA en VVD, houdt voet bij stuk. "Het wordt een complexe verbouwing en dat gaat het beste als de bouwers er gemakkelijk bij kunnen", benadrukt Blok. Ook is het kabinetsplan met 475 miljoen euro het goedkoopst en met 5,5 jaar het snelst. Een gefaseerde bouw duurt zeker 13 jaar en wordt 125 miljoen euro duurder.
Het is nog onduidelijk of de Eerste Kamer ook moet instemmen met het verbouwingsplan. Daar hebben de coalitiepartijen namelijk geen meerderheid en dat kan betekenen dat het kabinetsplan alsnog wordt afgeschoten. "Het is aan de Eerste Kamer om te bepalen of ze het voorstel willen behandelen", aldus Blok. Hij heeft nog een gesprek met de Senaat.
De Eerste Kamer wil niet meer dan vijf jaar op een andere locatie zitten, ook omdat de verbouwing in de Senaat veel minder ingrijpend is. Er is nog een kans dat de Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State al na 2,5 jaar terugkeren. Dat betekent wel dat de Tweede Kamer een jaar langer in de 'Apenrots' zit.