Het rapport van de commissie-Oosting
NOS Nieuws

Kamer wil dat Rutte uitleg geeft over de Teeven-deal

De politieke partijen in de Tweede Kamer vinden de conclusies van de commissie-Oosting ernstig en maken allemaal duidelijk dat er bij het vaststellen van de schikking en bij de verantwoording aan de Kamer veel mis is gegaan. Toch willen ze vrijwel allemaal eerst opheldering van het kabinet en een debat.

Coalitiegenoten PvdA en VVD vinden dat er geen overhaaste conclusies moeten worden getrokken over het doen en laten van de premier in de kwestie.

PvdA-Kamerlid Recourt zegt dat het hem duidelijk lijkt dat premier Rutte een aantal dingen niet goed deed, "maar daar hebben we het volgende week wel eens over", aldus de PvdA'er. Volgens hem bevestigt "het stevige en harde rapport" dat het opstappen van Opstelten terecht is geweest.

Geen schoonheidsprijs

VVD-Kamerlid Van Oosten ziet zelfs positieve punten in het rapport: "Ik stel vast dat in ieder geval de inzet gericht was op het aanpakken van criminelen en het veiliger maken van Nederland". Tegelijkertijd benadrukt hij dat de zaken volgens hem beter hadden gekund en dat ze "zeker met de wijsheid van vandaag misschien geen schoonheidsprijs verdienen. Niet op alle punten", aldus de VVD'er.

Oppositie

De oppositie is wat harder. Zo heeft GroenLinks veel vragen over de bevindingen van de commissie-Oosting. "Veel meer mist is er nog altijd rond de informatievoorziening aan de Kamer, een chaotisch ratjetoe als gevolg van gebrekkig onderzoek en onvoldoende aansturing", aldus GroenLinks Kamerlid Van Tongeren.

Een rommeltje

SP-leider Roemer spreekt van een "VVD-doofpot". Hij zegt: "Dit onderzoek bevestigt dat er flink is gerommeld, van begin tot eind. Een crimineel is verrijkt en de samenleving is bedonderd".

Volgens hem heeft het ministerie er alles aan gedaan om de waarheid onder de pet te houden. Ook de premier valt wat te verwijten: "Rutte zei dat er niets mis was met de deal, terwijl nu blijkt dat werkelijk alles mis was. Dit betekent maar een ding: het ministerie van Veiligheid en Justitie kan wel wat minder VVD gebruiken'', aldus Roemer.

Maar hij vindt ook dat minister Van der Steur daar verandering in kan brengen. "Die kans wil ik hem geven", aldus Roemer.

De wereld op zijn kop

PVV-Kamerlid Helder wil ook tekst en uitleg van de premier: "Uit dit onderzoek blijkt dat de Nederlandse belastingbetaler het nakijken heeft gehad terwijl een crimineel fors is bevoordeeld. Dat is de wereld op zijn kop en onacceptabel. Het hele gebeuren toont aan dat het een grote puinhoop is op het Ministerie van V&J".

CDA-Kamerlid Van Toorenburg zegt dat ze het idee krijgt dat verschillende mensen hebben geprobeerd om de Tweede Kamer niet te informeren. Ze wil snel een debat.

Ook ChristenUnie Kamerlid Seegers vindt dat er nog meer indringende vragen te stellen zijn. Hij noemt het rapport verontrustend. "Wat we echt willen weten is, wisten de bewindspersonen en premier Rutte meer dan ze hier hebben verteld", aldus Seegers.

SGP-fractievoorzitter Van der Staaij vindt dat het hoog tijd is voor een "handboek schikkingen", over wat wel en niet gewenst is. Verder zegt hij dat binnen het ministerie en in de verhouding tussen ministerie en Openbaar ministerie de communicatie en informatie uitwisseling beter op orde moet zijn. "Nu zingt elke vogel teveel zijn eigen lied. En met een beter archiefsysteem raak je spullen minder snel kwijt. Dat moet dus ook snel op orde gebracht worden", aldus Van der Staaij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl