AFP
NOS Nieuws

Assad weer de baas in 'hoofdstad van de revolutie' Homs

Burgers en rebellen trekken weg uit het laatste deel van de Syrische stad Homs dat nog in handen was van de rebellen. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de mensenrechten. De stad komt daarmee weer compleet in handen van het regime van president Assad.

In de loop van de dag zullen naar verwachting zo'n 750 mensen de stad verlaten als gevolg van een lokaal vredesakkoord tussen de regering en de opstandelingen.

Bewoners krijgen kans om Homs te verlaten

Ze vertrekken in bussen. Vrouwen, kinderen en ernstig gewonden krijgen voorrang bij het verlaten van de stad. Ook is er voor het eerst sinds een jaar voedselhulp in het gebied aangekomen.

'Hoofdstad van de revolutie'

De VN houdt toezicht op de uitvoering van het vredesakkoord en de evacuatie van het rebellengebied in de stad. Volgens diplomaten is het sluiten van lokale wapenstilstanden de effectiefste manier om vrede te brengen in Syrië.

Homs was in 2011 een van de eerste steden die in opstand kwamen tegen het regime van president Assad. De stad staat bekend als 'de hoofdstad van de revolutie'.

Massademonstraties werden bruut neergeslagen door de regering en in 2012 begon de regering wijken die in handen waren van de rebellen te bombarderen.

Een aantal wijken van stad is door het oorlogsgeweld verwoest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl