De korpschef benadrukt dat de politie er ook voor de veiligheid van vluchtelingen is
NOS Nieuws

Politie treedt op tegen agenten die vluchtelingen discrimineren

De Nationale Politie zal hard optreden tegen agenten die asielzoekers discrimineren. Dat belooft korpschef Gerard Bouman. De opvang van vluchtelingen maakt veel verschillende emoties los in de samenleving, maar de polarisatie mag volgens hem niet doordringen tot het politiekorps. "Agenten mogen privé hun eigen mening hebben over vluchtelingen, maar op straat is de politie er voor iedereen", benadrukt Bouman.

De korpschef erkent dat er ook binnen zijn korps verschillend wordt gedacht over de komst van asielzoekers. "Wij hebben 64.000 mensen werken bij de politie, dus die privé-meningen verschillen natuurlijk. Ik kan me voorstellen dat agenten zich bijvoorbeeld zorgen maken over overlast. Maar wat niet kan, is dat je privé-mening leidend wordt voor je gedrag in de samenleving."

"Er is geen plaats voor agenten die onderscheid maken"

Geen onderscheid

De korpschef belooft streng op te treden tegen agenten die over de schreef gaan. "Als je onderscheid gaat maken naar geloof, ras, of de vraag of iemand vluchteling is of niet, dan is er geen plaats voor je in dit korps."

Binnen de politie wordt geregeld over het onderwerp gediscussieerd en er worden ontmoetingen georganiseerd. "Natuurlijk botsen er dan wel eens meningen, maar als je het niet bespreekbaar maakt, is het juist verkeerd."

Criminaliteit

Een deel van de Nederlanders is bang dat asielzoekers een gevaar voor de samenleving opleveren, maar volgens Bouman is dat onterecht. "Als je 3000 mensen bij elkaar zet, zijn er altijd incidenten. Dat is zo met Nederlanders en met vluchtelingen. Daar treden we tegen op, en als het moet treden we daar heel doortastend tegen op."

Afgelopen vrijdag was er in de noodopvang in Apeldoorn nog een vechtpartij tussen verschillende groepen asielzoekers. Vier vluchtelingen raakten daarbij lichtgewond.

"De angst die mensen hebben dat de opvang van asielzoekers meer criminaliteit zou opleveren zien wij niet in de cijfers", zegt Bouman. "Objectieve gegevens tonen aan dat die angst ten onrechte is." Volgens de korpschef is de politie voorbereid op mogelijke incidenten op of rond asielzoekerscentra in Nederland. "Er liggen plannen klaar voor elk scenario."

"De opvang van asielzoekers leidt niet tot meer criminaliteit"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl