Gemoedelijk aan tafel: wijkagenten Frans Jan Derks en Anne Jan Zeilstra en asielzoekers
NOS Nieuws

Wijkagent Apeldoorn: angst voor asielzoekers totaal onnodig

Frans Jan Derks en Anne Jan Zeilstra zijn wijkagenten in Apeldoorn en de noodopvang voor asielzoekers valt ook onder hun gebied. Naar eigen zeggen heeft Derks een heel goede band met de 480 vluchtelingen die daar worden opgevangen. "Ik heb maanden ervaring hier. Als ik zie hoe weinig incidenten er zijn, is het totaal niet nodig om angstig te zijn."

Volgens Derks valt het aantal incidenten op de noodopvang in Apeldoorn enorm mee, al was er afgelopen vrijdag wel een grote vechtpartij waarbij vier vluchtelingen lichtgewond raakten.

Polarisatie

De vluchtelingenstroom maakt veel los in de samenleving. De politie kan de polarisatie tegengaan door in gesprek te gaan met mensen die angsten hebben, denkt Derks. "Als er geluiden zijn vanuit de wijk, moeten we die meldingen ook gewoon serieus nemen. Wij zijn er als politie voor iedereen. Wij zijn er voor de wijkbewoners die angstig zijn, maar ook voor de asielzoekers."

Ook binnen het politiekorps komen volgens korpschef Gerard Bouman verschillende meningen voor, maar Derks ziet dat discussies binnen het korps niet mee de straat op worden genomen. "We zijn een grote organisatie en er zijn natuurlijk ook een hoop collega's met een eigen mening, maar gelukkig merk ik daar in Apeldoorn niks van. Er zijn wel eens discussies, maar dat is allemaal binnen het normale. Het gaat heel goed bij ons."

Wennen

De Nederlandse, vriendelijke omgang met de wijkagenten was vooral voor Syriërs even wennen, beschrijft Derks, die door de vluchtelingen Tall Frans wordt genoemd. "Er was eerst wel een afstand, ze zagen me eerst nog als een soort koning en daar moest ik ook wel aan wennen."

"Ik heb ze verteld dat de politie hier heel normaal is en er ook voor hen is. Het is mooi om te zien dat ik nu na een aantal maanden heel goed contact heb met ze. Dat het eigenlijk heel normaal is dat de politie hier ook op deze noodopvang komt."

Respect

Vluchteling Mohammed uit Syrië is erg blij met de omgang met de politie op de noodopvang. "De politiemensen zijn fijne mensen, ze respecteren ons. Ze praten met ons alsof we vrienden zijn. Het is heel anders dan in ons land, waar agenten niet aardig tegen je zijn en je soms laten betalen. Hier zijn de agenten normale mensen net als jij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl