De straten in de Indiase stad Chennai staan blank
NOS Nieuws

'Zwaarste overstromingen in India in honderd jaar'

Het water staat op sommige plekken nog meer dan twee meter hoog. Nu de ergste regenval in de Indiase miljoenenstad Chennai voorbij is, begint de omvang van de ramp steeds duidelijker te worden. "India is getroffen door de zwaarste overstromingen in honderd jaar", zegt correspondent Joeri Boom in het NOS Radio 1 Journaal.

Zeker 280 mensen zijn door de watersnood omgekomen. Gisteren overleden nog veertig mensen toen de stroom uitviel op de intensive care-afdeling van een ziekenhuis.

India heeft ruim 4000 militairen ingezet om de hevige watersnood het hoofd te bieden en er zijn 97 tentenkampen ingericht waar slachtoffers worden opgevangen.

Voedsel op daken

Toch is de massale hulp niet genoeg, zegt Boom. "Er zijn plekken die nog niet bereikt zijn. Als er helikopters kunnen vliegen, brengen ze voedselpakketten aan mensen die op het dak van hun huis zitten. Maar sommige mensen zijn boos en ongeduldig. Ze klagen over een tekort aan eten en rottend vuilnis op straat. Dus er zouden ook ziektes kunnen uitbreken."

De natuur heeft de Indiërs uiteindelijk toch verrast. De regens van de laatste dagen waren veel zwaarder dan gedacht.

Correspondent Joeri Boom

Ook is er kritiek op het feit dat het stadsbestuur van Chennai mensen heeft laten bouwen op gevaarlijke plekken dicht bij de rivier.

Evacuaties

Volgens Boom is India in principe goed voorbereid op overstromingen. Zo waren gevaarlijke plekken in de miljoenenstad uit voorzorg al geëvacueerd en zijn de weerdiensten in India volgens Boom normaliter erg accuraat. "Maar de natuur heeft de Indiërs uiteindelijk toch verrast. De regens van de laatste dagen waren veel zwaarder dan gedacht."

  • AFP
    Sommige straten in Chennai staan nog blank
  • AFP
    Mensen worden met helikopters van daken gehaald
  • EPA
    Als het water zakt, blijkt pas hoe groot de schade is
  • AFP
    Honderden mensen zijn tijdelijk dakloos
  • AFP

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl