NOS Nieuws

Wilders: Turkije, blijf weg bij ons

PVV-leider Wilders heeft zich in een videoboodschap tot de Turkse bevolking gericht. In een filmpje op YouTube zegt hij dat Turkije nooit lid van de EU kan worden. Wilders spreekt in het Nederlands, maar het filmpje is ondertiteld in het Turks.

"Jullie zijn geen Europeanen en jullie zullen dat nooit worden. Een islamitische staat zoals Turkije hoort niet bij Europa." Volgens Wilders zijn alle waarden waar Europa voor staat onverenigbaar met de islam. Hij keert zich ook tegen visumvrij reizen voor Turken in Europa.

Gevaarlijke islamist

De PVV-leider noemt president Erdogan een gevaarlijke islamist, die de islamitische vlag hijst. Wilders eindigt zijn boodschap met "Turkije blijf weg bij ons, je bent hier niet welkom."

De kwestie is actueel doordat de EU en Turkije hebben afgesproken dat de onderhandelingen over een Turks lidmaatschap worden heropend. Dat gebeurt in ruil voor Turkse steun bij het opvangen en tegenhouden van vluchtelingen uit Syrië. Verder vervalt de visumplicht voor Turken in Europa.

In een reactie noemt premier Rutte de uitspraken van Wilders totaal ongepast. "Een heel land en een hele bevolking worden op een ongelooflijke manier geschoffeerd. De uitspraken dragen niets bij aan een oplossing van de problemen."

Breuk met VVD

Wilders is al jaren een fervent tegenstander van een Turks EU-lidmaatschap. Zijn opvatting daarover was in 2004 de voornaamste reden voor zijn breuk met de VVD.

Hij verliet toen de fractie en ging op eigen titel verder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl