Saudische vrouwen op weg om zich te registreren voor de verkiezingen
NOS Nieuws

Alleenstaande Saudische vrouwen krijgen meer rechten

Gescheiden vrouwen en weduwes mogen in Saudi-Arabië binnenkort zelf een aantal gezinszaken regelen. De regering maakte dat bekend in een krant die door de regering wordt gecontroleerd.

Dat is een belangrijke stap voor de vrouwenrecht in het land. Er komen identiteitskaarten voor een hele familie, en ook vrouwen kunnen zo'n kaart krijgen. Met de id-kaart kan een aantal gezinszaken worden geregeld, zoals de inschrijving van de kinderen op een school en toestaan van medische behandelingen.

Nu hebben gescheiden vrouwen nog toestemming van hun ex-man nodig voor dergelijke dagelijkse zaken. Als de man geen toestemming geeft, moeten de vrouwen naar de rechter stappen. 65 procent van de zaken voor de Saudische rechter gaat om zulke geschillen. Het rechtssysteem is volgens de krant Al Riyadh daardoor verstopt geraakt.

Autorijden

De rechten van vrouwen zijn in Saudi-Arabië heel beperkt. Zo is het het enige land ter wereld waar vrouwen geen auto mogen besturen. Alle vrouwen hebben een mannelijke 'voogd' die belangrijke beslissingen voor ze mag nemen.

Er zit wat beweging in dat beleid. Zo werden in 2013 dertig vrouwen aangewezen om zitting te nemen in de Majlis al-Shura, de raad die de koning adviseert. In die raad werd het uitbreiden van de gezinskaart besproken. Binnenkort zijn er voor het eerst lokale verkiezingen waar vrouwen aan mee mogen doen.

Gezinshoofd

Een van de vrouwen in de Majlis al-Shura, Salwa al-Hazza, zegt in een reactie blij te zijn met de stap. "Als je me vraagt wat belangrijker is, dit of autorijden, dan zal ik je honderd keer zeggen dat dit belangrijker is. Het geeft Saudische vrouwen het recht op te treden als gezinshoofd, om haar kinderen naar school te brengen en hen toestemming geven te gaan trouwen."

Het is nog niet bekend wanneer de kaart zal worden geïntroduceerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl