Vrouwen voor het eerst op kieslijst in Saudi-Arabië
Vrouwen in Saudi-Arabië kunnen zich binnenkort voor het eerst kandidaat stellen bij lokale verkiezingen. Media melden dat meer dan 900 vrouwen mee zullen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen op 12 december.
In 2011 gaf koning Abdullah vrouwen het recht om te stemmen en om deel te nemen aan verkiezingen. De komende verkiezingen zijn de eerste waarin vrouwen daadwerkelijk gebruik kunnen maken van dit recht. In 2013 gaf Abdullah vrouwen ook toestemming om deel uit te maken van de adviesraad van zijn kabinet.
De ontwikkeling van vrouwenrechten in Saudi-Arabië gaat langzaam en met kleine stapjes.
NOS-correspondent Sander van Hoorn spreekt van een klein stapje vooruit. "De ontwikkeling van vrouwenrechten in Saudi-Arabië gaat langzaam en met kleine stapjes", zegt Van Hoorn. "Tegelijkertijd zijn er in het land ook veel conservatieven die willen dat dingen niet te snel veranderen."
Vrouwen in Saudi-Arabië verkeren in een ondergeschikte positie. Zij mogen bijvoorbeeld niet autorijden of naar school gaan zonder een mannelijke begeleider.
Kleine kans
Volgens de Britse krant The Guardian hebben weinig mensen vertrouwen in de verkiezingen. De lokale overheden hebben weinig bevoegdheden. Twee derde van de raadsleden worden verkozen en de rest wordt aangewezen door koning Abdullah.
De kans dat een vrouw wordt gekozen is klein; mannelijke kiezers zijn ver in de meerderheid. In Saoedi-Arabië wonen 21 miljoen mensen, 131.000 vrouwen hebben zich als kiezer laten registreren, tegen 1,3 miljoen mannen. Er zijn enkele duizenden kandidaten.
Beperkte campagne
Campagnevoeren is lastig voor vrouwen; zij mogen bijvoorbeeld maar een beperkte tijd met mannen spreken die niet tot hun familie behoren, er mogen geen portretten van hen worden opgehangen, ze mogen niet alleen de straat op om kiezers te werven en ze mogen niet zonder een man per auto, bus of fiets naar de verkiezingsbijeenkomsten toe.
Fawzeya Al-Harbi, een van de vrouwelijke kandidaten, heeft een oplossing gevonden voor dit probleem. Zij gebruikt sociale media in haar campagne. "Daar kan iedereen met elkaar praten en kan ik een groot publiek bereiken", zegt Al-Harbi.