'Is het normaal dat de politie zich zo gedraagt tegen burgers?'

ANP

Het dreigingsniveau in Brussel werd vorige week verlaagd, maar de politie in België is nog steeds extra alert. Mensen die volgens agenten voldoen aan het signalement van de voortvluchtige Salah Abdeslam lopen het risico dat ze worden aangehouden.

Vorige week werd Yassine (18) opgepakt in een winkelcentrum in een dorp bij Antwerpen. De politie was bang dat hij een terrorist was, maar dat bleek niet zo te zijn. De boze post die hij op Facebook plaatste over het voorval ging viral.

Ook de Belgische jihadkenner Montasser AlDe'emeh kan er inmiddels over meepraten. Hij is onderzoeker aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en voert een actieve strijd tegen gewelddadige radicalisering. Gisteravond werd hij naar eigen zeggen het slachtoffer van politiegeweld.

Alsof ik een terrorist of een crimineel was.

Montasser AlDe'emeh, onderzoeker

Op Facebook en in de Belgische media vertelt hij uitgebreid over wat hem gisteravond overkwam. AlDe'emeh kwam terug van een lezing in het Brusselse parlement. In het centrum van Brussel werd zijn auto aan de kant gezet door een aantal agenten. 

“Ze gebaarden dat ik opzij moest gaan en dat ik mijn raam moest openen", zegt hij. "Ze vroegen mijn identiteitskaart, rijbewijs en papieren van de auto. Ik gaf alles zonder problemen. Plots kwamen er zeven agenten naar mijn auto."

Het gesprek dat Montasser had met een van de agenten die hem aanhield:

- "Welke talen spreekt u?",vroeg één van de agenten in het Frans.

- "Nederlands, Frans, Engels en Arabisch", antwoordde ik, steeds in het Frans.

- "Hier spreken we geen Arabisch", zei de agent heel grof.

- "Is het normaal dat de politie zich zo gedraagt tegen burgers?", vroeg ik.  

Vervolgens werd de auto doorzocht. De agenten stuitten op exemplaren van het boek De jihadkaravaan, dat werd geschreven door AlDe'emeh en journalist Pieter Stockmans. "Jihadkaravaan?", riep een agent. "Stap uit uw auto!", beval hij. 

De boeken werden teruggegooid in de kofferbak. AlDe’emeh vertelt dat hij later nog een boek van de grond moest oprapen. Zijn portefeuille en telefoon werden onderzocht, terwijl hij met zijn gezicht op de auto werd gedrukt. Omstanders maakten foto’s van het voorval. AlDe’emeh zegt dat hij dat vernederend vond. "Alsof ik een terrorist of een crimineel was. Ik ben nog altijd in shock."

Die agenten gedroegen zich racistisch.

Montasser AlDe'emeh, onderzoeker

Na een kwartier mocht AlDe’emeh gaan. Zijn papieren werden op de grond in de auto gegooid. Hij protesteert tegen de gang van zaken en vindt dat je mensen zo niet kan behandelen. 

Uiteindelijk verklaren de agenten dat AlDe’emeh lijkt op een van de terroristen die ze zoeken, maar dat vindt AlDe’emeh niet afdoende. Hij dient een klacht in bij de lokale politie. "Tegen die agenten", zegt hij. "Niet tegen de politie. Díe agenten gedroegen zich racistisch.”

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Islamkenner ontzet over behandeling door politie

Waakzaam

De korpschef van de politie van Brussel heeft bij de VRT gereageerd op het voorval. Hij zegt dat hij achter zijn agenten staat en dat het nummerbord van de auto waar AlDe’emeh in zat geregistreerd stond. "Ik ben blij dat de collega's waakzaam waren en het voertuig opgemerkt hebben."

Een politieagent uit Brussel, die niet bij het incident was betrokken, heeft op Facebook zijn excuses aangeboden aan AlDe'emeh. "Het spijt mij en mijn collega's dat u zo bent aangepakt", schrijft de agent.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Politie: auto jihadkenner stond geregistreerd

STER Reclame