Yassine Boubout

Onschuldig, maar toch 20 minuten onder schot door de politie

Yassine werd maandag opgepakt in een winkelcentrum in België. De politie was bang dat hij een terrorist was, maar dat bleek niet zo te zijn. De boze post die hij op Facebook plaatste over het voorval ging vandaag viral.

Volgens Yassine (18) werd hij opgepakt vanwege zijn Marokkaanse uiterlijk toen hij in Wijnengem lunch ging halen. "Toen ik naar de kassa liep, werd ik door een agent met een oorlogswapen op mijn gezicht gericht gecommandeerd om op mijn knieën te gaan", schrijft hij op Facebook.

Yassine zat volgens hemzelf een minuut of 20 op zijn knieën in de winkel. Toen werd hij geboeid en meegenomen naar het bureau. "Hoe ze mij hebben behandeld vind ik verkeerd", vertelt hij ons over de telefoon. "Twaalf agenten hielden me 20 minuten onder schot, terwijl ze me al helemaal hadden gefouilleerd en mijn tas overhoop hadden gehaald."

De politie heeft Yassine daarna meegenomen naar het bureau, waar hij nog drie uur heeft vastgezeten. "Pas toen ik zelf een agent aansprak, mocht ik gaan. En ik weet niet waarom. Daar ben ik het meest boos over: ik weet nog steeds niet waarom ik nou precies ben aangehouden."

Op dat moment hebben we geen keuze. Maar het is absoluut niet zo dat we hem hebben gecontroleerd vanwege zijn uiterlijk. Dat was omdat hij aan het signalement voldeed.

Sven Verbaenen, woordvoerder Belgische politie

De Belgische politie bevestigt het verhaal van Yassine. "We kregen maandagochtend een melding van een verdacht persoon - een van de vele meldingen sinds Parijs", zegt woordvoerder Sven Verbaenen.

De politie stuurde drie teams naar het winkelcentrum. Twee gingen naar binnen, eentje ging camerabeelden bekijken met de vrouw die de melding had gemaakt.

"Een team in het centrum zag iemand die voldeed aan het signalement: een jongeman met gebruinde huidskleur, een grijze trainingsbroek en een donkere trui", zegt Verbaenen. "Dat was Yassine. Voor de duidelijkheid: pas na zijn aanhouding zagen we op de camerabeelden de man waar de melding over ging."

Verbaene snapt dat Yassine boos is, maar zegt ook dat het achteraf makkelijk praten is. "Op dat moment hebben we geen keuze. Maar het is absoluut niet zo dat we hem hebben gecontroleerd vanwege zijn uiterlijk. Dat was omdat hij aan het signalement voldeed."

(Aan)klacht

Yassine begrijpt op zijn beurt de spanning die er is. "Maar het gaat me om hoe ze me hebben behandeld. Waarom hebben ze niet meteen vrijgelaten?"

Hij gaat of een klacht indienen bij de politie, of zelfs een rechtszaak beginnen. "Maar ik wil met dit verhaal in ieder geval andere verhalen naar boven halen."

Deel artikel: