Het hoofdkantoor van SNS in Utrecht
NOS Nieuws

Tweede corruptieschandaal bij vastgoedtak SNS

Er loopt een tweede strafrechtelijk onderzoek naar corruptie bij de voormalige vastgoedtak van SNS. Dat vertelde de officier van justitie na vragen van de advocaten tijdens de regiezitting van de rechtszaak tegen tien vastgoedbankiers. Het gaat om dezelfde soort verdenkingen zoals omkoping, witwassen, valsheid in geschrifte en oplichting.

Het onderzoek richt zich op vijf nieuwe verdachten en drie bedrijven. Ze werden in 2013 na de nationalisatie ingehuurd om orde op zaken te stellen bij de vastgoedbank. Deze groep zou losstaan van de eerste groep.

Na de nationalisatie begin 2013 werd de afdeling vastgoedfinanciering Property Finance afgesplitst van de bank en verzekeraar om te voorkomen dat de bank zou blijven opdraaien voor de verliezen. Het vastgoed werd in een aparte vastgoedbank, Propertize ondergebracht. De bedoeling is dat Propertize weer geprivatiseerd wordt.

IJsberg

Het corruptieprobleem bij SNS blijkt met het tweede onderzoek wijdverbreider te zijn en nog dieper in de bank te zitten dan gedacht. Een bewijs voor de heersende 'rotte bedrijfscultuur' bij de bank, zeggen de advocaten van de verdachten.

Het OM ziet blijkbaar ook een soort top van een ijsberg voor zich. Het eerste onderzoek in de lopende rechtszaak naar de kring rond hoofdverdachte Buck G. kreeg bij het OM de codenaam 'Nepal'. Het tweede onderzoek heet 'Mount Tibet'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl