Het hoofdkantoor van SNS Reaal
NOS Nieuws

Verdachten SNS voor de rechter

Tien voormalige medewerkers van de vastgoedbank van SNS staan vandaag voor de rechter. Ze worden verdacht van oplichting, omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen in de jaren voor de nationalisatie van SNS. De hoofdverdachten, Buck G. en Pieter G., riskeren een gevangenisstraf van tien jaar. De andere verdachten kunnen maximaal acht jaar krijgen.

Het is voor het eerst sinds de crisis dat bankmedewerkers wegens onethisch gedrag voor de rechter moeten komen. De verdachten zouden voor 2,3 miljoen euro fraude hebben gepleegd. De hoofdverdachten zouden bevriende relaties aan werk hebben geholpen binnen SNS Property Finance. Die werden riant betaald, bovendien zouden ze een deel van het geld naar de hoofdverdachten hebben gesluisd en facturen hebben vervalst om de geldstromen te verhullen.

Fraude vastgoed

Het Openbaar Ministerie heeft ook onderzoek gedaan naar geruchten dat de groep fraude zou hebben gepleegd bij verschillende vastgoedprojecten, maar volgens een woordvoerder van het OM is er onvoldoende bewijs gevonden om de verdachten ook daar voor te vervolgen.

Mismanagement bij grote vastgoedprojecten heeft mede tot de val van SNS Reaal geleid. De nationalisatie van SNS Reaal, in februari 2013, kostte de Nederlandse staat 6,2 miljard euro. De verzekeraar Reaal is dit jaar voor een symbolisch bedrag van 1 euro verkocht aan de Chinese verzekeraar Anbang. Naar verwachting wordt SNS Bank volgend voorjaar verkocht of naar de beurs gebracht. Minister Dijsselbloem van Financiën verwacht uiteindelijk vrijwel quitte te spelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl