De Eagles of Death Metal in Le Bataclan, enkele momenten voor de aanslag
NOS Nieuws

Eagles of Death Metal: er vielen direct mensen dood neer

"Eerst dacht ik dat het geluid uit de geluidsinstallatie kwam, maar ik realiseerde me al snel dat dat niet zo was." Eden Galindo, gitarist van de band Eagles of Death Metal had vlug door dat de harde knallen schoten waren.

Wat hij op dat moment niet wist, was dat de kogels uit de kalasjnikovs van drie terroristen kwamen die concertzaal Le Bataclan binnen waren gedrongen waar de band op dat moment een optreden gaf.

Vandaag publiceerde Vice.com het volledige aangekondigde interview dat Vice-oprichter Shane Smith met de bandleden had. Het is het eerste interview na de aanslagen in Parijs. Een emotioneel gesprek, waarin de bandleden vertellen over hun vlucht uit de concertzaal en de toekomst van de band na het bloedbad dat de terroristen anderhalve week geleden aanrichtten.

Toen gitarist Galindo doorhad dat er geschoten werd, rende hij samen met onder anderen zanger Jesse Hughes en drummer Julian Dorio naar de rand van het podium. "We waren er niet zeker van of ze op ons schoten, of wat precies aan de hand was." Toen het schieten even stopte omdat een schutter zijn geweer moest herladen, wisten ze van het podium af te komen.

Ook Dorio had direct door wat er gebeurde. "We zijn echt een rockband, weet je. Het geluid wat wij op het podium produceren is moeilijk te overtreffen. De eerste schoten klonken zo hard, dat ik direct doorhad dat er iets mis was." Hij sprong direct op en zag twee mannen meedogenloos op het publiek schieten.

De vriendin van Hughes was meegekomen naar het optreden. Hij zag haar niet meer aan de zijkant van het podium staan, en toen de drie van het podium af kwamen, rende hij direct naar de kleedkamer. "Ik gooide de deur open, maar daar was ze niet."

Er stond een fles champagne klaar voor na de show. Die konden we als wapen gebruiken.

Matt McJunkins, bassist

Hij deed een andere deur open, en stond oog in oog met een van de terroristen. Direct maakte hij zich uit de voeten. Even later vond hij zijn vriendin bij Galindo en Dorio. Samen wisten ze via een nooddeur de straat te bereiken.

Bassist Matt McJunkins stond aan de andere kant van het podium toen het schieten begon. Met hun tourmanager vluchtte hij een ruimte in, samen met wat fans. Maar daar bleek geen uitgang te zijn. "Veel mensen probeerden die kamer in te komen op de vlucht voor het schieten. Ik zag en hoorde het ook: de schoten, de lichtflitsen."

Eenmaal in de kamer blokkeerden ze de deur met een stoel en een minikoelkast. "Er stond een fles champagne klaar voor na de show", zegt McJunkins. "Die konden we als wapen gebruiken. Dat was alles wat we hadden." In de ruimte waren ook gewonden. "Een vrouw was bang. Ze was in haar dij geraakt. Er was niets aan te doen. Een man hield haar vast en drukte de wond dicht. Een andere man probeerde haar gerust te stellen."

Trillen

Het schieten ging zo'n 10 tot 15 minuten door, vertelt hij. Tot een explosie de ruimte deed trillen. "Natuurlijk wisten we niet wat dat was." Later bleek dat een terrorist zichzelf met een bomvest opblies.

Hij vuurde op me, maar miste.

Shawn London, geluidstechnicus

Geluidstechnicus Shawn London maakte het allemaal mee vanaf een andere plaats in het theater. Normaal zou hij midden in de zaal staan om het geluid te regelen, maar deze keer stond hij helemaal achterin bij de deuren.

"Er kwamen twee mannen binnen die om zich heen begonnen te schieten. Direct vielen er mensen dood of gewond op de grond. Er was geen plek om naartoe te gaan, dus mensen sprongen over mijn apparatuur. Ik stond nog steeds en ik zag dat een schutter me aankeek. Hij vuurde op me, maar miste." Direct wierp hij zichzelf op de grond. De terrorist dacht waarschijnlijk dat hij dood was.

Glazen deuren

Toen de schutter moest herladen lukte het hem om met een paar fans uit de zaal te komen. Bijna bij de uitgang schoot de schutter nogmaals op ze, en vlak voordat hij de glazen buitendeuren wilde openen, sprongen die voor zijn neus uit elkaar "Dat betekende dat ze door kogels geraakt werden", zegt London.

Uiteindelijk wisten alle bandleden buiten het gebouw te komen. Hun merchandisemanager Nick Alexander en drie medewerkers van hun platenmaatschappij kwamen bij de moordpartij in Le Bataclan om het leven.

We hebben geen keus. We moeten de tour afmaken.

Josh Homme, medeoprichter EODM

Vice sprak ook met Jesse Hughes en Josh Homme, die de vaste kern vormen, over de toekomst van de band. EODM heeft na de aanslagen de Europese tournee, die de band ook in Nederland zou brengen, geannuleerd. Toch willen ze die weer oppakken.

"We hebben geen keus. We moeten de tour afmaken", zegt Homme. "Niet alleen voor onszelf en de fans. Of voor Nick Alexander. Dit is onze manier van leven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl