NOS Nieuws

Zweedse politica vecht tegen tranen om strenger asielbeleid

Zweedse vicepremier schiet vol om nieuw asielbeleid

De Zweedse vicepremier Åsa Romson had moeite met het aankondigen van de nieuwe maatregelen om de vluchtelingstroom in het land in te dammen. Tijdens een persconferentie met premier Löfven werd het de leider van de milieupartij even teveel en schoot ze vol.

"Een vreselijke beslissing", noemt Romson de aanscherping van het asielbeleid. "Vooral voor de vluchtelingen die Zweden zagen als een veilige plek om een toekomst op te bouwen. Het zijn verschrikkelijke beslissingen, maar we zijn als regering gedwongen om ze te nemen."

Niet eenvoudig

Zweden staat bekend om een vrij liberale asielwetgeving. Maar inmiddels moet het land maatregelen nemen om de aanhoudende toestroom van vluchtelingen aan te kunnen. Voor de regering van premier Löfven is deze stap niet eenvoudig.

Concreet houden de maatregelen in dat Zweden minder mensen een permanente verblijfsvergunning verstrekt, dat het aantal tijdelijke vergunningen wordt beperkt en dat de regels voor familiehereniging worden verscherpt. Ook komen er strengere grenscontroles.

Zweden liet de afgelopen twee maanden 80.000 vluchtelingen toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl