EPA / HABERTURK TV CHANNEL
NOS Nieuws

Een Russische piloot nog in leven, opgepikt door Syrische leger

De Russische ambassadeur in Frankrijk zegt dat een van de twee piloten die gisteren aan de Turks-Syrische grens werden neergehaald nog in leven is. Hij is opgepikt door het Syrische leger. Hij zou naar de Russische legerbasis in Syrië zijn gebracht.

De andere piloot is dood. De ambassadeur zei op de Franse radiozender Europe 1 dat hij door "jihadisten" op de grond is vermoord. Hij ontkende dat Turkije de piloten heeft gewaarschuwd dat ze het Turkse luchtruim schonden.

Meer slachtoffers

Ook een Russische marinier werd gedood. Hij maakte deel uit van een helikopter-team dat de neergehaalde piloten moest redden. De helikopter werd door Syrische rebellen onder vuur genomen.

De Turkse president Erdogan zei vanmorgen dat bij het incident twee Turkse burgers gewond zijn geraakt door neerkomende brokstukken van het vliegtuig.

EPA
De twee wisten zich in eerste instantie met hun schietstoel te redden

De Russische premier Medvedev zegt dat het neerhalen van het Russische gevechtsvliegtuig gevolgen kan hebben voor een aantal belangrijke samenwerkingsprojecten met Turkije. Als gevolg daarvan kunnen Turkse bedrijven marktaandeel in Rusland verliezen.

Mogelijk doelt Medvedev op de uitbreiding van de capaciteit van een aardgaspijpleiding die via Turkije naar Europa loopt of op de Russische hulp bij de bouw van de eerste kerncentrale in Turkije.

Turkije merkt nu al de gevolgen van het reisadvies van Rusland aan zijn burgers om Turkije te mijden vanwege de terreurdreiging daar.

Poetin: 'Bij nieuwe incidenten zullen we reageren'

De piloten van het gevechtsvliegtuig wisten zich in eerste instantie met hun schietstoel te redden. Volgens de Turken had het toestel het Turkse luchtruim geschonden, Rusland ontkent dat. De NAVO maakte gisteren bekend dat er bewijs is dat het toestel korte tijd in het Turkse luchtruim vloog.

Een anonieme Amerikaans ambtenaar zei tegen persbureau Reuters dat het toestel boven Syrië werd neergehaald, maar dat het inderdaad korte tijd door het Turkse luchtruim heeft gevlogen. Dat zou zijn vastgesteld via het hittespoor dat het toestel achterliet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl