Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken tijdens een bezoek met zijn Belgische en Luxemburgse ambtgenoten aan de Oekraïense hoofdstad Kiev
NOS Nieuws

Koenders: neerhalen Russisch gevechtstoestel zeer serieuze zaak

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken noemt het neerhalen van een Russisch gevechtstoestel door Turkije "een zeer serieuze zaak". Hij vindt het belangrijk dat alle feiten duidelijk worden.

De Tweede Kamer wil weten wat er is gebeurd en hoe de landen die tegen IS vechten nu verder gaan. Minister Ploumen, die de taak van haar collega Koenders waarneemt omdat hij in het buitenland is: "Volgens Turkije is het toestel in vijf minuten tien keer gewaarschuwd, over veel meer feiten beschikt het kabinet niet."

Vanmiddag is er spoedoverleg bij de NAVO. In het overleg hopen de lidstaten de zaak te kunnen "deëscaleren", zegt Ploumen.

Chaos

Het incident heeft ook invloed op een besluit van Nederland om met Nederlandse F-16’s mee te doen aan het bombarderen van Syrische doelen. Tot nu toe zijn de Nederlandse gevechtsvliegtuigen alleen actief boven Irak.

D66-Kamerlid Sjoerdsma zegt dat het incident de "chaos en de wanorde" aan het licht brengt in het luchtruim boven Syrië. SP-Kamerlid Van Bommel, ook tegenstander van Nederlandse deelname, spreekt van een "wespennest".

Gevechtsstrategie

In de Tweede Kamer is een krappe meerderheid van VVD, CDA, PVV, ChristenUnie, SGP, de fractie Bontes-Van Klaveren en de éénmansfracties Houwers en Van Vliet, in principe voor. Maar de VVD trok dat standpunt deels weer in toen duidelijk werd dat het erg druk en onduidelijk is in het luchtruim boven Syrië.

VVD-Kamerlid Ten Broeke: "Rusland en Turkije zijn twee landen die op eigen houtje zijn gaan vechten. Wat wordt nu de gezamenlijke gevechtsstrategie? En welk verzoek hebben de Amerikanen aan Nederland gedaan?"

Daar wil Ploumen geen antwoord op geven. "De VS hebben gezegd dat zij zoveel mogelijk collectief willen optreden. Collega Hennis heeft gezegd het daarmee eens te zijn".

Minister Hennis van Defensie was gisteren in de Verenigde Staten om daar te praten over de rol van Nederland in Syrië, maar ze wil niet zeggen wat daar is besproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl