NOS Nieuws

VVD nu niet voor Nederlandse bombardementen op Syrië

VVD tegen bombarderen Syrië

De VVD is er niet meer voor om de missie tegen IS nu uit te breiden tot Syrië. Nederland doet mee met bombardementen boven Irak en er gingen stemmen op om ook boven Syrië aan de slag te gaan.

In de Tweede Kamer was een meerderheid voor, maar de coalitie was verdeeld: de VVD schaarde zich achter uitbreiding, de PvdA was tegen.

Vol, druk en gevaarlijk

Vandaag zei ook VVD-Kamerlid Ten Broeke dat het heel onverstandig zou zijn nu alsnog "op eigen houtje" mee te doen in Syrië. Sinds de Russische interventie in dat land is het er volgens de VVD "zo vol, druk en gevaarlijk dat je er niet met nog meer landen moet gaan vliegen".

Mocht er een internationaal verzoek komen om toch bij te dragen in Syrië, zou de VVD daar wel voor openstaan. "Een internationale coalitie zou het onderscheid tussen Irak en Syrië moeten laten vervallen, maar op dit moment heeft niemand er behoefte aan dat nog meer landen door elkaar heen gaan vliegen."

Koenders

Vorige week werd duidelijk dat het kabinet voorlopig geen besluit neemt over het inzetten van F-16's boven Syrië. Minister Koenders herhaalde vandaag dat het kabinet "even wil wachten". Hij vindt het standpunt van de VVD logisch.

"Er zijn op dit moment meer dan tien landen actief boven Syrië, met verschillende politieke doelstellingen. Er zitten ook nog drie kernmachten bij, dus dat is uitermate risicovol", zegt Koenders.

Het kabinet was steeds al terughoudend en vond dat er te veel risico's zijn, maar door de grotere Russische betrokkenheid is de animo voor bombardementen boven Syrië niet gegroeid.

Koenders vindt VVD-standpunt logisch

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl