AFP

In Brussel hebben de politie en het leger de hele avond anti-terreuracties uitgevoerd. Volgens Belgische media zijn de acties inmiddels afgelopen. Op verschillende locaties zijn huiszoekingen verricht en een aantal mensen zouden zijn opgepakt. Politie en justitie geven waarschijnlijk rond 00.30 uur een persconferentie.

De Belgische krant De Tijd heeft het over zeker 14 arrestaties. La Libre meldt dat er bij de verschillende acties in Brussel, Charleroi en Luik zes mensen zijn opgepakt, van wie er een gewond zou zijn geraakt. De voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam zou niet zijn gepakt.

De politie had Belgische media opgeroepen om tijdens de acties een mediastilte in acht te nemen. Ook omstanders was gevraagd niets op sociale media te melden over wat er tijdens de acties was te zien.  

Joris van Poppel: radiostilte in Brussel

Journalist Bart Eeckhout van de Belgische krant De Morgen zei eerder vanavond dat het erop leek dat de politie en het leger de voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam op het spoor waren. Abdeslam was betrokken bij de aanslagen in Parijs en zou zich in Brussel schuilhouden. Hij zou mogelijk hulp krijgen van één of twee handlangers.

Eeckhout zegt dat de politie en het leger actief zijn in het centrum van Brussel en in enkele andere gemeenten rond de hoofdstad. 

Beelden van nieuwe politieacties in Brussel

Premier Michel zei vanavond dat het hoogste dreigingsniveau van kracht blijft in Brussel. Dat betekent dat de terreurdreiging "ernstig en zeer nabij" is. De premier zei dat er nog steeds wordt gevreesd voor een aanslag zoals die in Parijs.

Volgens Michel is dit een uitzonderlijke tijd voor België, waarin uitzonderlijke maatregelen nodig zijn. Hij zei dat de Belgische regering de situatie zo snel mogelijk probeert te normaliseren. 

De aanwezigheid van politie en militairen in Brussel is opgevoerd. De premier voert ook vanavond overleg met de meest betrokken ministers, de veiligheidsdiensten, justitie en het Belgisch Crisiscentrum.

In verband met de terreurdreiging zijn de metro en onderwijsinstellingen in de hoofdstad morgen gesloten. In de rest van België geldt dreigingsniveau drie. Dat betekent dat de dreiging "mogelijk en waarschijnlijk" is.

STER reclame