Een spijkermat op een zebrapad in het centrum van Brussel
NOS Nieuws

Hoogste dreigingsniveau blijft gelden in Brussel

Het hoogste dreigingsniveau blijft van kracht in Brussel. De metro blijft gesloten en ook alle onderwijsinstellingen blijven dicht. Dat heeft de Belgische premier Charles Michel gezegd op een persconferentie. Voor de rest van België blijft dreigingsniveau drie gelden.

Michel sprak vanmiddag met onder meer de Belgische vicepremiers, verschillende ministers, de inlichtingendiensten, justitie en het Belgische Crisiscentrum. Zij besloten dat de metro in Brussel ook morgen gesloten blijft.

Ook de scholen, universiteiten en hogescholen in de Belgische hoofdstad blijven dicht. Er zullen daarnaast meer agenten en militairen patrouilleren. In de loop van morgenmiddag volgt nieuw overleg over de terreurdreiging in België.

Parijs

Het dreigingsniveau werd in de nacht van vrijdag op zaterdag verhoogd van drie naar vier. Dat betekent dat de terreurdreiging "ernstig en zeer nabij" is. Michel zei toen dat er zeer concrete aanwijzingen waren voor een aanslag in Brussel.

De premier zei vanavond dat er nog steeds wordt gevreesd voor een aanslag zoals die in Parijs. Michel noemde winkelcentra, winkelstraten, het openbaar vervoer en grote evenementen als mogelijke doelwitten voor terroristen.

Drukke plekken

Volgens Michel blijven de geldende maatregelen ook morgen van kracht. Dat betekent dat inwoners van Brussel geadviseerd worden om drukke plekken in de stad te vermijden. Verder rijden niet alle bussen en trams.

Afgelopen weekend waren veel winkels, café's, restaurants en musea gesloten. Gezien de dreiging blijven ze waarschijnlijk ook morgen dicht. Correspondent Joris van Poppel zegt dat het morgen waarschijnlijk nog steeds erg rustig zal zijn in de stad.

Terroristen

In België wordt nog steeds jacht gemaakt op twee terroristen. Een van hen is Salah Abdeslam. Hij is de achtste IS-extremist die bij de aanslagen in Parijs betrokken was. Wie de tweede gezochte terrorist is, is niet bekendgemaakt.

De laatste keer dat dreigingsniveau vier van kracht was in België, was na de aanslag op het Joods Museum in Brussel op 24 mei vorig jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl