Militairen bewaken het station Brussel Zuid/Midi
NOS Nieuws

'Voortvluchtige Abdeslam mogelijk aanleiding hoog dreigingsniveau'

De voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam is vermoedelijk de aanleiding voor het hoogste terreurdreigingsniveau in Brussel, zegt NOS-correspondent Joris van Poppel. "Mogelijk heeft hij nog wapens bij zich of een bomvest."

Abdeslam werd gezien bij de aanslagen in Parijs. Hij komt uit Brussel en kreeg van twee vrienden een lift terug naar de Belgische hoofdstad. Sindsdien is hij niet meer gezien. "Hij loopt mogelijk nog rond in Brussel."

Iedereen is hypernerveus, zegt Van Poppel. "De afgelopen dagen zijn de antiterreurmaatregelen steeds uitgebreider geworden: steeds meer politie en militairen op straat." Nu zijn ook allerlei evenementen afgelast, de metro is stilgelegd en de autoriteiten roepen de inwoners op drukke plaatsen te vermijden.

Veel militairen

In de loop van gisteravond werd al duidelijk dat er maatregelen werden genomen: er waren meer militairen zichtbaar op straat en een aantal studentenevenementen in de binnenstad is afgelast. Om 01.00 uur werd bekendgemaakt dat het dreigingsniveau werd opgehoogd.

Het Crisiscentrum in België roept de inwoners van Brussel op extra alert te zijn. "Maar binnenblijven is niet aan de orde", zegt Peter Mertens van het Crisiscentrum. "Mensen moeten wel de nodige alertheid aan de dag leggen en waar mogelijk drukke plaatsen vermijden."

Valse geruchten

Het crisiscentrum verspreidde nog een extra oproep om geen valse geruchten te verspreiden. Van Poppel: "Daar hebben de autoriteiten veel last van gehad, bijvoorbeeld met de treinramp in Wetteren. Je ziet ook dat de afgelopen dagen alleen al 250 meldingen binnen zijn gekomen van mensen die iets verdachts hebben gezien, waaronder veel mensen die denken Abdeslam te hebben gezien."

De terreurdreiging kan niet worden opgehoogd. "Maar het kan wel worden uitgebreid naar een groter gebied", zegt Van Poppel. "De buurgemeente Vilvoorde heeft de maatregelen van Brussel overgenomen. Die denken ook, stel dat de terrorist dit allemaal leest en op zoek gaat naar een andere plek met veel mensen. Dat wil je dan niet in Vilvoorde hebben."

VRT-verslaggever Peter Decroubele stond vanmorgen op het station in Brussel, vertelde hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Het is rustig op het station, zoals elke dag. De treinen rijden gewoon en zelfs zonder vertraging. Dat is dan wel weer een beetje apart."

De toegang tot de metro is afgesloten met grote hekken. "Maar er staat eigenlijk niemand te wachten of zich af te vragen wat er aan de hand is, iedereen is wel op de hoogte. En van paniek is zeker geen sprake."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl