De Vlamingstraat in Delft anno 2015
NOS Nieuws

Adres Straatje van Vermeer ontdekt

De oorspronkelijke locatie van Het Straatje van Johannes Vermeer bevindt zich aan de Vlamingstraat 40-42 in Delft. Tot nu toe was niet duidelijk waar het beroemde schilderij is gemaakt. Frans Grijzenhout, hoogleraar Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, zegt het adres alsnog te hebben gevonden.

Grijzenhout raadpleegde voor zijn onderzoek een register waarin precies werd bijgehouden hoeveel belasting grachtenbezitters moesten betalen voor het uitdiepen van de gracht en het onderhoud van de kade voor zijn deur.

Dit register geeft volgens de onderzoekers tot op zo’n vijftien centimeter nauwkeurig beeld van de breedte van alle huizen en de poorten in de tijd van Vermeer. Zo ontdekte Grijzenhout twee huizen aan de smalle gracht langs de Vlamingstraat. De huizen die er tegenwoordig staan, dateren uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Alleen het markante poortje rechts van Het Straatje is nog steeds herkenbaar.

De afgelopen jaren werden er verschillende adressen genoemd, maar geen een adres was overtuigend. Uit onderzoek blijkt dat het rechterhuis op Het Straatje eigendom was van een tante van Vermeer. Zij voorzag in haar levensonderhoud en dat van haar vijf kinderen door de verkoop van pens. De poort naast het huis werd dan ook de Penspoort genoemd.

Verder is duidelijk geworden dat Vermeers moeder en zus aan dezelfde gracht woonden, schuin aan de overkant. Het is daarom aannemelijk dat Johannes Vermeer het huis goed kende en dat er voor hem persoonlijke herinneringen aan verbonden waren.

Belangrijk voor Delft

Volgens stadsgids Randy Boerboom, die rondleidingen over Vermeer verzorgt, is deze nieuw ontdekte plek belangrijk voor Delft.

"De schilder is hier geboren en heeft hier geleefd, maar er is bijna niets van hem terug te zien in de stad", zegt Boerboom. "Wij hebben hier geen schilderijen hangen en er zijn nog maar twee panden die een directe link met hem hebben: het Gulden ABC, waar ooit werk van hem hing, en binnen in de Oude Kerk, waar hij begraven ligt. Het huis waar hij geboren is, ligt bijvoorbeeld allang plat. Het huis waar hij woonde is ook allang gesloopt."

Van 20 november tot en met 13 maart 2016 is in het Rijksmuseum een tentoonstelling over Het Straatje. Daarna is de tentoonstelling te zien in Museum Prinsenhof Delft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl