Propagandafoto van Abdelhamid Abaaoud
NOS NieuwsAangepast

Abdelhamid Abaaoud, van kruidenierszoon tot 'terreurtoerist'

Bij een grote politie-actie gisterochtend in de Parijse voorstad Saint-Denis is, naar nu blijkt, de 28-jarige Abdelhamid Abaaoud gedood. Hij wordt gezien als de bedenker de aanslagen in Parijs van vrijdag.

Zijn naam kwam afgelopen maanden regelmatig voorbij in verband met andere aanslagen. Zo zou hij contact hebben onderhouden met de man die in augustus probeerde een aanslag te plegen in de Thalys en werd hij genoemd als bedenker van de verijdelde aanslagen in het Belgische Verviers. Ondanks deze speculaties bleef Abaaoud uit handen van de politie. Wie is Abdelhamid Abaaoud?

Kruidenierszoon

Abdelhamid Abaaoud wordt in 1987 geboren als zoon van een Marokkaanse kruidenier. Zijn jeugd speelt zich af in de Brusselse gemeente Molenbeek, die niet bekendstaat als een goede buurt. Zijn middelbareschooltijd brengt hij door op het prestigieuze Saint-Pierre College in Ukkel, een welvarende wijk in Brussel.

Toch belandt hij rond 2010 in de criminaliteit. Hij wordt opgepakt voor enkele kleine vergrijpen. Zijn partner in crime is Brahim Abdeslam, een van de mannen die zichzelf afgelopen vrijdag opblies in Parijs.

In die jaren radicaliseert Abaaoud, tot verbazing van zijn familie. "Hij was geen moeilijk kind en hij werd een goed zakenman", zegt zijn vader tegen Belgische media. "Maar ineens trok hij naar Syrië. Tot vandaag vraag ik me elke dag af waarom hij zo geradicaliseerd is. Ik heb geen antwoord."

Heldenstatus

Onder de bijnaam 'al-Baljiki' (de Belg) sluit Abaaoud zich in Syrië aan bij terreurgroep Islamitische Staat. Hij laat zich graag filmen en duikt op in een video waarin hij achter het stuur zit van een terreinwagen. "Vroeger sleepten we koffers mee op vakantie naar Marokko", zegt hij lachend. "Nu slepen we godzijdank ongelovigen mee die ons bestreden." Aan een touw achter de wagen zijn enkele lijken van geëxecuteerde rebellen gebonden.

Abaaoud verkrijgt een heldenstatus omdat hij enkele keren heen en weer reist tussen Syrië en West-Europa, zonder opgepakt te worden. "Mijn naam en gezicht zijn bekend bij veel inlichtingendiensten", zegt hij in een interview met het IS-propagandamagazine Dabiq. "En toch lukt het me om in Europa aanslagen voor te bereiden en weer op tijd weg te komen", zegt Abaaoud.

Younès

Begin 2014 reist de 'terreurtoerist', zoals hij zichzelf op sociale media noemt, opnieuw vanuit Syrië naar Brussel en neemt zijn 13-jarige broertje Younès mee naar het Midden-Oosten.

Niet eerder meldde zo'n jong iemand zich aan als strijder bij IS. Deze zomer wordt Abdelhamid Abaaoud door de rechtbank in Brussel veroordeeld tot een celstraf van 20 jaar voor het ronselen van jongeren voor de jihad.

Bij verstek, want de politie kon hem nog altijd niet vinden. Tot gisterochtend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl