Strijder van IS
NOS Nieuws

'Syriëgangers nemen barbaars geweld mee naar Europa'

Radicaal geweld zoals afgelopen vrijdag in Parijs komt in Syrië dagelijks voor. Volgens hoogleraar sociologie Jan Willem Duyvendak is het daarom niet verwonderlijk dat jongens die enige tijd in Syrië hebben gevochten, dit meenemen naar West-Europa. "Wie in Syrië begint aan dit barbaarse gedrag, radicaliseert alleen maar verder", zegt Duyvendak in het NOS Radio 1 Journaal.

Franse media melden dat een van de aanslagplegers in 2013 enkele maanden in Syrië doorbracht. "Veel jongens die uit Syrië terugkomen, zijn niet meer te redden", zegt Duyvendak. "Ze zijn compleet vervreemd geraakt van de samenleving en bereid om hun eigen leven op te geven."

Achterstandswijken

Met de aanslag op Charlie Hebdo in het achterhoofd is het volgens de hoogleraar niet vreemd dat Frankrijk opnieuw het decor is van radicaal geweld. "Een kwart van de Syriëgangers komt uit Frankrijk. Er zijn nu eenmaal heel veel moslims in dat land en er zijn veel achterstandswijken, waar jongeren relatief makkelijk vervreemd kunnen raken."

De kans dat aanslagen zoals in Parijs ook in Nederland zullen plaatsvinden is niet groot, zegt Duyvendak. "Maar het is te optimistisch om te zeggen dat dit nooit kan gebeuren in Nederland. Er komen ook Syriëgangers terug naar Nederland en daar hebben we weinig grip op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl