Bob de Zwart was bij het optreden van The Eagles of Death Metal in het concertzaal Bataclan in Parijs waar terroristen gisteravond een bloedbad hebben aangericht.

Bob de Zwart was in het theater Bataclan

Drie kwartier na de start van het concert hoorde De Zwart een paar knallen, redelijk snel achter elkaar. "Ik dacht aan vuurwerk, maar dat zou raar getimed zijn geweest."

Kort daarna dook iedereen naar de grond en werd er weer geschoten. De Zwart: "toen was het besef: dit is iets heel anders. Een vriend van me riep: 'what the fuck, wat is dit? We moeten weg.' Op dat moment sloeg de paniek toe."

De vier vrienden voorafgaand aan het concert. Rechts Bob Facebook

Tegelijkertijd waren die mensen de reden dat ik niet geraakt werd. Een bizarre gewaarwording.

Bob de Zwart

De Zwart lag op zijn rug en omschrijft de mensenmenigte als een "paniekmassa". Mensen kropen over De Zwart heen, in een poging de nooduitgang te bereiken. "Ik dacht: 'Ik ga dood door de verdrukking, ik hoef niet eens geraakt te worden door een kogel. Dit is het einde.'"

"Aan de ene kant dacht ik: die mensen die bovenop mij liggen, gaan mijn einde worden. Maar tegelijkertijd waren die mensen de reden dat ik niet geraakt werd. Een bizarre gewaarwording."

Ik ben nog redelijk shocky.

Bob de Zwart

Na vijf minuten lukte het om buiten te komen, vertelt hij. "Maar voor mijn gevoel duurde het een uur. Terwijl ik naar buiten rende hoorde ik elke keer die schoten. Elke keer had ik het idee: de volgende kogel is voor mij, dit is het gewoon, ik ga dood."

Bloedbad

Eenmaal buiten was De Zwart zijn telefoon kwijt. "Bedekt onder het bloed van andere mensen ben ik een gebouw in gerend. Ik kon gelukkig van iemand een telefoon lenen om een vriend te vertellen waar ik was, hij vertelde dat iedereen ongedeerd was. Een paar uur later gingen we weer naar buiten, daar lagen overal dode mensen in de straat. Een enorm bloedbad."

Inmiddels zit De Zwart in de auto terug naar huis. "Het gaat oké, ik ben nog redelijk shocky. Bij vlagen besef ik ineens hoeveel geluk we hebben gehad. Bizar wat we hebben meegemaakt. We zijn heel erg aangeslagen."

NOS / Els Engel

STER reclame