Minister Koenders van Buitenlandse Zaken arriveert op het ministerie van Veiligheid en Justitie
NOS Nieuws

Europese regeringen komen in spoedzittingen bij elkaar

Verschillende regeringen in Europa houden spoedberaad naar aanleiding van de aanslagen in Parijs. Een overzicht:

In Londen bekijkt de Britse premier Cameron met zijn kernkabinet of het dreigingsniveau moet worden verhoogd. In Groot-Brittannië is sinds vorig jaar het een na hoogste dreigingsniveau van kracht.

De Britse politie heeft extra agenten ingezet en gaat in het hele land meer patrouilleren. In Londen wordt vanavond meer gepatrouilleerd in onder meer het theaterdistrict West End.

Duitsland

Bondskanselier Merkel bekijkt tijdens een crisisberaad of er extra maatregelen genomen moeten worden. Aan het beraad doen naast Merkel en de vice-kanselier de ministers van Buitenlandse Zaken, Defensie en Binnenlandse Zaken mee.

De Italiaanse premier Renzi heeft in een tv-toespraak gezegd dat er extra veiligheidsmaatregelen zijn genomen in Italië. Ook zijn kabinet heeft vandaag een extra vergadering.

Cameron: misselijkmakende aanval

In Finland is de politie in verhoogde staat van paraatheid gebracht, meldde premier Sipilä. Daarnaast voert het land de grenscontroles op het vliegveld van Helsinki en in de havens op.

België heeft de controles aan de grens met Frankrijk opgevoerd. De controles worden in samenwerking met de Franse autoriteiten uitgevoerd. Ook het trein- en vliegverkeer worden extra gecontroleerd.

De Belgische politie is gevraagd extra waakzaam te zijn bij grote evenementen. Bij de Sinterklaasintocht in Antwerpen is extra politie ingezet. De Belgische regering ziet geen reden het dreigingsniveau te verhogen.

Hoogste staat van paraatheid

In een televisietoespraak zei de Spaanse premier Rajoy: "Dit is geen oorlog tussen religies, maar een strijd tussen beschaving en barbarisme. Ze kunnen ons pijn doen, maar niet verslaan."

Ook Rajoy heeft een extra kabinetsvergadering ingelast, om de situatie te analyseren. Het dreigingsniveau in Spanje staat al een tijdje op het hoogste niveau. Volgens Rajoy zijn Spaanse veiligheidstroepen er de laatste weken in geslaagd verschillende aanslagen te verijdelen.

Nederland

Ook het Nederlandse kabinet houdt een extra vergadering. Op het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn de meest betrokken ministers bijgepraat over de betekenis van de aanslagen voor Nederland. Premier Rutte zal in een persconferentie bekendmaken welke maatregelen worden genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl