NOS Sport

IAAF schorst Russische atletiekbond

Coe: dit heeft de IAAF wakker geschud

De internationale atletiekfederatie IAAF heeft besloten de Russische atletiekbond voorlopig te schorsen. Bij een stemming van het bestuur van de IAAF over een schorsing stemden 22 bestuursleden voor een voorlopige uitsluiting. Er was één stem tegen.

De IAAF liet vrijdag weten dat de Russische atleten per direct tot nader order niet mogen deelnemen aan internationale wedstrijden, onder auspiciën van de IAAF. Ze lopen het risico ook de Olympische Spelen in Rio de Janeiro te missen. Ze mogen wel uitkomen in nationale wedstrijden.

Sterke boodschap

"De boodschap kan niet sterker zijn", zei IAAF-voorzitter Sebastian Coe. "Het is aan Rusland om veranderingen door te voeren." Rusland is in elk geval de organisatie van de WK junioren in 2016 (Kazan) kwijt.

Het Nederlandse bestuurslid Sylvia Barlag legt de straf verder uit: "Russische atleten mogen vanaf nu niet deelnemen aan internationale wedstrijden. Dat verbod geldt hangende de voorlopige schorsing. Ik verwacht niet dat Russische atleten kunnen meedoen aan de Europese kampioenschappen veldlopen, die op 13 december in Hyères worden gehouden."

Voldoen aan veel criteria

Om het lidmaatschap van de IAAF terug te krijgen zullen de Russen aan een lijst met veel criteria moeten voldoen. Een inspectieteam, onder leiding van de Noor Rune Andersen en aangevuld met nog drie aan te wijzen leden van de IAAF-council, gaat de veranderingen binnen de Russische bond de komende tijd controleren. Voldoen de Russen niet aan alle eisen van de IAAF, dan wordt de voorlopige schorsing omgezet in een definitieve.

WADA-rapport

De straf voor Rusland volgt op de bevindingen van een onderzoekscommissie van het wereldantidopingbureau WADA. Volgens het maandag gepresenteerde rapport van WADA is binnen de Russische atletiek een omvangrijk dopingnetwerk, waarbij omkoping, chantage, manipulatie en het verdoezelen van positieve dopingtesten aan de orde van de dag zijn.

Het dopinglaboratorium in Moskou speelde in alles een belangrijke rol. Het rapport van WADA adviseerde maandag al de Russische atletiekbond te schorsen. De Russen ontkenden veel zaken uit het rapport, maar lieten vrijdag wel weten openlijk en vrijwillig extra maatregelen te willen nemen om dergelijke wantoestanden uit te sluiten in de toekomst.

De IAAF in problemen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl