De gigantische Koerdische vlag in Sinjar
NOS Nieuws

Koerden vieren overwinning Sinjar

Koerdische Peshmerga-strijders vieren de herovering van de Noord-Iraakse stad Sinjar. Met vlaggen en schoten in de lucht nemen ze bezit van het centrum van de stad.

Op de Koerdische televisie was te zien hoe de strijders een vlag van naar verluidt 3000 vierkante meter bevestigden aan fabrieksgebouw. Daarna vloog een straaljager laag over bij wijze van saluut.

Koerden heroveren Sinjar

De Koerdische president Barzani kondigde vanmiddag officieel aan dat de stad was heroverd op IS. Wel waarschuwen de autoriteiten ervoor dat vijandelijke strijders zich misschien nog schuilhouden in de stad. Zij zouden zelfmoordaanslagen kunnen plegen.

'Weinig weerstand'

Gisteren begonnen de 7500 Peshmerga's hun aanval op Sinjar, waar 600 strijders van IS zouden zijn. De Koerden werden geholpen door straaljagers van de internationale coalitie tegen IS.

Of er ook Nederlandse F-16's zijn ingezet, kon een woordvoerder van Defensie niet zeggen. Dat zou wel binnen het mandaat van de Nederlandse troepen vallen.

Koerdische strijders zeggen dat ze de stad aan alle kanten zijn binnengetrokken. Ze zouden weinig weerstand hebben ondervonden; de IS-strijders zouden zich mogelijk hebben teruggetrokken voordat de opmars begon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl