NOS Nieuws

Koerden kammen delen van door IS bezette stad Sinjar uit

Koerdische peshmerga-strijders zijn begonnen met het uitkammen van delen van de Noord-Iraakse stad Sinjar. Dat nieuws komt van de coalitie die door de Amerikanen wordt geleid.

Vanochtend vroeg begonnen de Koerdische peshmerga en de jezidi's met een grondoffensief om Sinjar te bevrijden van Islamitische Staat (IS). De coalitie zou er inmiddels in geslaagd zijn om posities in te nemen langs de weg tussen Raqqa in Syrië en Mosul in Irak, de twee belangrijkste bastions van IS.

Sander van Hoorn over acties in Sinjar

Het offensief tegen IS begon vanochtend na bombardementen door de internationale coalitie. Daarbij zouden, volgens de Amerikanen, zo'n 60 tot 70 IS-strijders zijn gedood.

Aan het offensief doen zo'n 7500 strijders mee. Er wordt verder melding gemaakt van 600 IS-strijders in Sinjar. Er zouden veel IS-versterkingen naar Sinjar zijn gebracht om het offensief van de Koerden op te vangen. De aanval werd al eerder verwacht, maar slecht weer leidde tot uitstel.

Ingenomen door IS

IS nam Sinjar in augustus 2014 in. Duizenden mensen kwamen toen om het leven en tienduizenden jezidi's, een Koerdische religieuze minderheid, sloegen op de vlucht. Ze kwamen in de bergen terecht waar ze onder erbarmelijke omstandigheden probeerden te overleven.

Koerden en jezidi's beginnen offensief Sinjar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl