Sylvia Barlag tijdens een bijeenkomst van de Europese Atletiekunie in 2014
NOS Sport

IAAF-lid Barlag: soms moet je een stevig besluit nemen

"Soms moet je een stevig besluit nemen", zegt Sylvia Barlag voorafgaand aan het crisisberaad dat het bestuur van de internationale atletiekfederatie IAAF vandaag houdt naar aanleiding van het dopingschandaal in Rusland.

Samen met de 26 andere bestuursleden buigt Barlag zich in het beraad over de vraag of Rusland voorlopig uitgesloten moet worden van internationale wedstrijden.

In het maandag geopenbaarde rapport van het wereldantidopingbureau WADA wordt geadviseerd Rusland te schorsen. Naar aanleiding van een ARD-documentaire over wijdverbreide dopingpraktijken in de Russische atletiek stelde het WADA eind vorig jaar een onderzoek in naar de misstanden in Rusland, waarvan maandag in Genève de bevindingen werden gepresenteerd.

Omkoping en manipulatie

Volgens het WADA is binnen de Russische atletiek een omvangrijk netwerk, waarin omkoping, manipulatie en het verdoezelen van positieve dopingtesten aan de orde van de dag zijn. Mede daardoor zou de voorbije jaren veel Russische atleten op onrechtmatige wijze medailles hebben veroverd tijdens internationale kampioenschappen.

"We hoeven niet unaniem te zijn bij de beslissing", legt Barlag uit. "Niemand wil dit, want schorsen is een hele zware maatregel en dat doe je natuurlijk liever niet. Maar soms kun je beter een stevig besluit nemen om te voorkomen dat het dopingprobleem blijft bestaan."

Reactie Rusland maakt geen indruk

De IAAF vroeg de Russische atletiekbond deze week nog om een reactie op de beschuldigingen. Barlag heeft afgelopen nacht de reactie van de Russen op het rapport gekregen. "Ze geven vooral hun reactie op alle verwijten en wijzen op acties die ze al gedaan hebben om het dopinggebruik uit te bannen."

Volgens de Russen is het lastig omdat ze zowel op nationaal als regionaal niveau te maken hebben met verschillende organisatiestructuren. "Dat is natuurlijk ook een ingewikkeld proces en we merken dat er ook al wel iets is veranderd. Toch maakt het op mij nog geen indruk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl