Kamervoorzitter Van Miltenburg
NOS Nieuws

Onderzoekers commissie Stiekem vanavond bekend

Vanavond wordt bekend welke Kamerleden er plaatsnemen in de onderzoekscommissie die het lekken uit de commissie Stiekem gaat onderzoeken. Ook de werkwijze van de commissie zal in een brief van het bestuur van de Kamer worden toegelicht. Dat zeggen leden van het Kamerbestuur.

Gisteravond maakte het OM bekend dat een of meer fractievoorzitters zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan ambtsmisbruik, door te lekken uit de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD), zoals de officiële naam luidt.

In de Grondwet is vastgelegd dat de opdracht tot vervolging van een Kamerlid alleen kan worden gegeven door de regering of de Tweede Kamer zelf. Het OM droeg het onderzoek daarom over aan Kamervoorzitter Van Miltenburg.

Het OM gaf aan dat de rijksrecherche gestopt is met het onderzoek, nadat "een of meer leden van de CIVD in beeld kwamen ten aanzien van het mogelijk lekken van informatie". Het OM heeft geen namen aan Van Miltenburg gegeven.

De rijksrecherche hoorde enkele fractievoorzitters uit de Kamer en onderzocht telefoongegevens.

'Geen direct bewijs'

Volgens politiek verslaggever Ron Fresen melden betrouwbare bronnen dat er "geen smoking gun is gevonden, geen direct bewijs dat leidt naar personen die gelekt hebben. Wel is er indirect bewijs dat gebaseerd is op belgegevens, wie er allemaal in die tijd contact hadden met de krantenjournalist. Verder onderzoek moet uitwijzen of er in gesprekken met de journalist informatie is gelekt".

Commisie Stiekem vanavond bekend

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl