OM: een of meer fractievoorzitters mogelijk schuldig aan ambtsmisdrijf
Het Openbaar Ministerie heeft het onderzoek naar het lek bij de commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD) overgedragen aan Kamervoorzitter Van Miltenburg. Het OM is namelijk niet bevoegd om verder onderzoek te doen, omdat mogelijk een fractievoorzitter heeft gelekt naar de media. Dat is een ambtsmisdrijf.
In de Grondwet is vastgelegd dat de opdracht tot vervolging van een Kamerlid alleen kan worden gegeven door de regering of de Tweede Kamer zelf.
Het OM schrijft dat de rijksrecherche gestopt is met het onderzoek, nadat "een of meer leden van de CIVD in beeld kwamen ten aanzien van het mogelijk lekken van informatie". Het OM heeft geen namen aan Van Miltenburg gegeven.
De rijksrecherche heeft enkele fractievoorzitters uit de Kamer gehoord en telefoongegevens onderzocht. Wat daar uit is gekomen, is nog niet bekend. Er zijn geen telefoons getapt.
In de CIVD, die ook wel commissie Stiekem wordt genoemd, vergaderen de fractievoorzitters van de grote partijen over staatsgeheime informatie.
Geheime dienst
De kwestie van het lek gaat over 1,8 miljoen Nederlandse telefoongegevens, die in 2013 bij de Amerikaanse geheime dienst NSA waren beland. Minister Plasterk ontkende op televisie dat Nederland aan de overdracht van de telefoongegevens had meegewerkt. Later bleek dat Nederland dat wel had gedaan.
Volgens minister Plasterk heeft hij toen via de commissie Stiekem de Tweede Kamer geïnformeerd. De fractievoorzitters van de Tweede Kamer lieten destijds doorschemeren dat zij niet waren geïnformeerd. Maar omdat alles van de commissie Stiekem vertrouwelijk is, mag niemand er iets over naar buiten brengen.
Gelekt
Toch verschenen er berichten in de media dat Plasterk de Kamer wél had geïnformeerd, waarmee er dus vertrouwelijke informatie was gelekt uit de commissie Stiekem.
De afgelopen week publiceerde De Telegraaf het bericht dat VVD-fractievoorzitter Zijlstra hiervan aangifte heeft gedaan maar dat het onderzoek van het OM maar op zich liet wachten.