Afrikaan die asiel wil in Nederland vrijwel altijd uit Eritrea
Ruim zestig regeringsleiders uit Afrika en de Europese Unie praten vandaag en morgen in Malta over een gezamenlijke aanpak van de instroom van vluchtelingen vanuit Afrika. Nederland is bij deze migranten niet erg populair, blijkt onder meer uit cijfers van de IND, de Immigratie- en Naturalisatiedienst.
Alleen het aantal asielzoekers uit Eritrea is sterk gestegen in de afgelopen drie jaar: van 851 in 2013 naar 5848 in 2015, met nog drie maanden te gaan.
Maar uit de andere Afrikaanse landen kloppen veel minder mensen aan in Nederland. In 2013 deden er zo'n 2200 mensen uit Sudan, Niger, Nigeria en de rest van Afrika een asielverzoek. In 2014 waren dat er een kleine 1400 en dit jaar ruim 1000.
Eritrea
In de eerste negen maanden van dit jaar vroegen ongeveer 7000 Afrikanen in Nederland asiel aan. De Eritreeërs onder hen kregen vrijwel allemaal politiek asiel. De ruim duizend anderen probeerden een verblijfsvergunning te krijgen, veelal tevergeefs.
"In veel gevallen lukt het mensen uit andere Afrikaanse landen nauwelijks om hier asiel te krijgen. Daar gaan vaak lange procedures mee gepaard. En als ze worden afgewezen, dan neemt het land waar ze vandaan komen hen moeilijk terug omdat ze geen papieren hebben", zegt woordvoerder Marjan Sax van 'Wij Zijn Hier'. Deze stichting staat Afrikanen bij die zijn afgewezen.
Over de groep Afrikanen die illegaal in Nederland verblijft, zijn geen accurate gegevens beschikbaar. Zij wonen bij vrienden, familie of kennissen en hopen hier geld te verdienen. Dat blijkt vaak moeizaam te gaan.
Niet populair
"De meeste Afrikanen willen naar Frankrijk", zegt Afrika-correspondent Koert Lindijer. "Sudanezen en Somaliërs willen naar Engeland, maar vrijwel geen enkele Afrikaan wil naar Nederland, tenzij hij er al familie of kennissen heeft wonen. Nederland is niet zo'n populair land om naartoe te gaan omdat je er moeilijk werk krijgt. Veel Afrikanen willen tijdelijk werken in Europa en doen dat in Zuid-Europa. Ze plukken tomaten of druiven en sturen het geld terug naar hun geboortedorp."
Dat gebeurt veelal illegaal, deze migranten vragen helemaal geen asiel aan, zegt Lindijer. "In Afrika is migratie al zou oud als de weg naar Rome. Door de enorme bevolkingsgroei reizen er veel mensen rond, op zoek naar een beter bestaan. De laatste jaren zie je dat deze mensen meer naar Europa trekken. Maar wat voor Afrika al decennia een bekend fenomeen is, daar is Europa nog niet aan gewend."
Afspraken
Brussel wil op de migratietop op Malta afspraken maken met de Afrikaanse landen, die ertoe moeten leiden dat er minder asielzoekers naar Europa komen.
Ook willen de EU-lidstaten dat migranten die geen recht hebben op een verblijf in Europa, weer worden teruggenomen door het land van herkomst.