Frank in zijn strandtent
NOS Nieuws

Illegaal en bang in Nederland, nu weer vrij en blij in Ghana

Nadat zijn visum was verlopen, woonde Frank illegaal in Nederland. Nu is hij weer in zijn thuisland Ghana en is hij gelukkiger dan ooit. "Geloof me, ik ben heel erg blij", vertelt Frank aan correspondent Kees Broere.

Frank heeft na zijn gedwongen terugkeer uit Nederland een strandtent geopend in de hoofdstad Accra. Amsterdam, heet zijn bar. Naar de stad waar hij leefde als illegaal. Frank: "Ik ben nu een vrij man. Als ik in Nederland politie zag, begon mijn hart te bonzen. Als ik nu politie zie, denk ik: whatever."

Ghanese vluchtelingen nemen de draad weer op

Op 11 en 12 november komen Afrikaanse en Europese landen op Malta samen om te praten over mannen als Frank. Op de agenda staat onder meer een gemeenschappelijke aanpak van mensensmokkel, afstemming van ontwikkelingssamenwerking en investeringen in Afrikaanse landen en aanpak van de oorzaken van illegale migratie.

Als je veel mensen tot je land toelaat, word je daar zelf slechter van.

Frank

Frank snapt wel dat hij niet in Nederland mocht blijven. Helemaal nu er veel oorlogsvluchtelingen naar Europa komen. "De Nederlanders willen hun land beschermen", zegt hij. "Als je veel mensen tot je land toelaat, word je daar zelf slechter van. Iedereen in Afrika wil naar Europa, ze denken dat hun leven daar in een dag beter wordt. Maar ze snappen niet dat het veel tijd kost om je leven daar op te bouwen."

Frank heeft een baan, maar veel Ghanese jongeren kunnen geen werk vinden. De regering heeft een banenplan aangekondigd, maar Ghanezen zijn er sceptisch over en ze zien de toekomst weinig rooskleurig in.

Joyce in haar restaurant in Accra

Zoals Joyce; ze heeft twee eigen restaurants in Accra, maar toch mist ze Nederland. "Ik zou graag weer teruggaan, maar ik wil me niet meer als illegaal hoeven te verstoppen", vertelt ze Broere. "Ik ging naar Nederland omdat ik van het land houd. Maar helaas, ze willen me niet hebben. Ze wilden niet dat ik daar bleef."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl