Overgewicht is een belangrijke oorzaak van diabetes
NOS Nieuws

'Diabetes steeds vaker bij jongere mensen'

Diabetes komt steeds vaker voor bij relatief jongere mensen. De aanleiding is dan vaak overgewicht dat wordt veroorzaakt door te weinig bewegen. "Voorheen zagen we diabetes vooral bij ouderen, maar tegenwoordig zien we een grote toename bij mensen jonger dan 45 jaar die overgewicht hebben", zegt huisarts Filian Looman in het NOS Radio 1 Journaal.

Looman heeft haar praktijk in de Rotterdamse wijk Ommoord, waar wetenschappers van het Erasmus MC de afgelopen veertien jaar onderzoek deden naar suikerziekte. Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer een op de drie mensen vroeg of laat diabetes type 2 krijgt, ook wel ouderdomsdiabetes genoemd.

Toeval

De meeste mensen merken aanvankelijk weinig van de aandoening, zegt Looman. "Vaak komen we er toevallig achter bij een bloedcontrole. Als we vaststellen dat iemand een verhoogde bloedsuikerspiegel heeft, dan roepen we hem of haar op voor verdere controle."

Het is volgens de huisarts belangrijk om er snel bij te zijn. "Uiteindelijk kan diabetes leiden tot problemen met de ogen, nieren en voeten. Die klachten kwamen vroeger veel voor, maar tegenwoordig controleren we vaker en mensen zijn er zelf ook alerter op."

Hoewel diabetes in veel gevallen erfelijk is, kunnen mensen veel doen om de gevolgen van de ziekte te beperken. "Gezond eten, veel blijven bewegen en medicijnen innemen. Dat vermindert de complicaties."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl