NOS Nieuws

Bijna 500 illegale tatoeëerders aangepakt

Bijna 500 illegale tatoeëerders zijn de afgelopen 4 jaar aangepakt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, omdat ze aan het werk waren zonder vergunning.

Tatoeëren zonder een vergunning is strafbaar. Zo'n 10 procent van de bij de NVWA en GGD bekende tatoeshops bleek niet te beschikken over een geldige vergunning.

Zorgen

Volgens de NVWA blijft een tatoeage zetten onverminderd populair. Maar met de vraag naar meer tatoeages stijgt ook het aantal illegale tatoeëerders. Met name de mensen die illegaal thuis aan het werk zijn op een zolderkamer of aan de keukentafel stijgt.

In het AD zegt Peter Dekker van de NVWA dat het vaak gaat om mensen die aanrommelen in vieze ruimtes waar huisdieren rondlopen. Soms worden naalden zelfs hergebruikt. "Dat is gevaarlijk, omdat infecties op de loer liggen", zegt Dekker.

Het aanpakken van de illegale thuistatoeëerder is volgens de NVWA lastig. Vaak zijn er geen verklaringen van getuigen, omdat klachten of meldingen anoniem gedaan worden. De melders zijn vaak bang voor represailles en durven dus alleen anoniem een klacht in te dienen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl