'Beunhazerij bij tatoeëerders groot probleem'

Bijna heel Nederland is aan de inkt, lijkt het soms wel. En dat zie je terug in het aantal tattooshops: in 2011 waren er nog 1300 shops, in 2014 was dat al gestegen tot 2000. De keerzijde is dat de groep illegale tatoeëerders ook hard groeit. En dat leidt er steeds vaker toe dat mensen hun tatoeage laten weglaseren.

Mensen die een tatoeage bij een thuistatoeëerder hebben laten zetten, dat zijn de mensen die 'm laten weghalen.

Ralph Moelker, Tattoo Bob

"Die beunhazerij is een groot probleem", zegt Ralph Moelker van Tattoo Bob. De regels en wetten rond tattooshops zijn volgens Moelker erg streng. "We zien daardoor ook juist dat er steeds meer van die beunhazen bijkomen. Veel van die thuistatoeëerders doen hun deur goed op slot, zodat ze niet gecontroleerd kunnen worden."

Ook kunnen ze vaak helemaal niet goed tatoeëren, waardoor mensen hun mislukte tatoeage weer willen laten weghalen. Veel 'tattooverwijderaars' spelen daar handig op in. Voor een paar duizend euro kopen ze een apparaat en bieden ze hun diensten relatief goedkoop aan. Met alle gevolgen van dien, zoals brandwonden of littekens.

Tussen 2011 en 2014 moest de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in totaal ruim 400 keer ingrijpen, omdat tatoeëerders illegaal bezig waren.

Mariska van Tuijl kwam daar op een pijnlijke manier achter. Haar tatoeage was mislukt, maar wat er bij het weghalen gebeurde, was nóg erger:

'Het was zo erg dat ik bij de huisartsenpost terechtkwam'

Erna de Lange werkt één of twee dagen per week bij Bob in de zaak om de verwijderingen te doen. "Het grote gevaar is dat er te weinig kennis is en dan kan er onder- of overbehandeld worden", zegt De Lange. "En dan kan je littekenweefsel krijgen."

Voorlichting

"Als er laserbehandelingen voor heel weinig geld worden aangeboden kun je ervan uitgaan dat er ook goedkope laserapparatuur wordt gebruikt", zegt De Lange. "En die is vaak niet krachtig genoeg. Iemand denkt misschien met de uitleg van de fabrikant te kunnen gaan laseren, maar deze mensen zijn helemaal niet vakkundig. Het is daarom belangrijk om jezelf goed te laten voorlichten."

Ralph Moelker is blij met De Lange in de zaak en juicht professionele huidtherapeuten toe voor mensen die hun tattoo willen laten verwijderen, ook al kost het dan wat meer. "Dat zijn gediplomeerde en vakbekwame mensen", zegt Moelker. "Zij weten precies hoe je een tatoeage weg kan halen."

'Je hebt vakbekwame mensen nodig'

Deel artikel: