Het hoofdkantoor van ABN Amro aan de Zuidas in Amsterdam
NOS Nieuws

'Vier miljard uit de beurs ophalen is geen kattenpis'

Behalve de datum waarop ABN Amro naar de beurs gaat, is vandaag ook de prijs van een aandeel bekend geworden. Een aandeel gaat tussen de 16 en 20 euro kosten. "Dat is precies de range die we in gedachten hadden", zegt beleggingsexpert Corné van Zeijl van vermogensbeheerder Actiam.

Die bandbreedte zal de komende tijd nog wel wat smaller worden, verwacht Van Zeijl. "Als de inschrijvingen op aandelen binnenkomen zal die worden verkleind." Ook is de prijs nog niet definitief. "Afhankelijk van de vraag kan de prijs nog aan de bovenkant uitkomen, of als niemand het wil, aan de onderkant."

'De prijs is reëel in vergelijking met andere banken'

De belegger moet het volgens Van Zeijl vooral hebben van het dividend. "Het is nogal een saai aandeel, een belegging met weinig winstgroei. Maar dat is juist de bedoeling." De bank gaat vijftig procent van de winst uitkeren als dividend, dat is een vrij hoog percentage.

De bank brengt nu 20 procent van de aandelen naar de beurs. Van Zeijl vindt dat verstandig. "Het bedrijf kan niet in een keer naar de beurs, daar is niet genoeg liquiditeit voor in de markt. Dat moet gefaseerd. Vier miljard ophalen uit de beurs is geen kattenpis."

Wel zegt hij dat de verkoop voor de zomer nog meer had kunnen opleveren. De verkoop werd toen uitgesteld door de discussie over bonussen bij de bank.

'Voor de zomer had de beursgang meer kunnen opleveren'

De eerste pluk aandelen brengt waarschijnlijk tussen de 3,01 miljard en 3,76 miljard euro op. Bij een verkoopprijs tussen de 16 en 20 euro per aandeel, zou de opbrengst van de totale bank neerkomen op zo'n 18,8 miljard euro. Maar dat is nog wel afhankelijk van de marktomstandigheden, zegt ook minister Dijsselbloem.

Vanaf vandaag tot en met donderdag 19 november kunnen investeerders en beleggers intekenen op het aandeel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl