Steeds meer strandstoelen blijven leeg in Sharm-el-Sheikh
NOS Nieuws

Het wordt steeds stiller in de hotels in Sharm-el-Sheikh

Joop en Cora vinden het sneu voor de mensen in Sharm-el-Sheik dat de toeristenstroom naar de Egyptische badplaats is gestopt. Het Nederlandse stel begrijpt het niet, zeggen ze terwijl ze wachten op hun vlucht naar huis.

"We hebben ons geen zorgen gemaakt en we komen zeker weer een keer terug", zeggen ze. "De mensen hier zijn zo aardig."

Het wordt steeds stiller in Sharm-el-Sheikh

Niet alle toeristen denken er zo over. Veel vakantiegangers gaan liever vandaag terug dan morgen, omdat ze zich niet veilig voelen na de ramp met het Russische passagiersvliegtuig, vorige week zaterdag. De Airbus vertrok vanuit Sharm-el-Sheikh.

"De hotels raken steeds leger", zegt verslaggever Nicole le Fever. Geregeld komen shuttlebussen voorrijden om gasten naar het vliegveld te brengen. Nu touroperators en vliegmaatschappijen Sharm-el-Sheikh in de ban hebben gedaan, komen ze leeg terug.

We hebben hier niets van veiligheidsmaatregelen gemerkt en we wisten niet waar we aan toe waren

De Belgische toerist Tiffany

De Belgische Tiffany, die met haar moeder Cindi wacht op een vlucht naar Brussel, was liever thuisgebleven. De twee kwamen hier aan op de dag van de vliegramp en ze hadden beter rechtsomkeert kunnen maken, zegt ze. "We hebben hier niets van veiligheidsmaatregelen gemerkt en we wisten niet waar we aan toe waren."

Een Ier die hier vaak was voor duikvakanties, denkt dat dit de laatste keer was. "De informatievoorziening van de touroperator, de vliegmaatschappij en de lokale mensen is slecht. In het vervolg ga ik wel ergens anders heen."

Hij hoopt morgen te vertrekken, maar vreest dat het woensdag wordt. Reden is de beperkte capaciteit van de luchthaven, vooral nu de beveiliging is verscherpt. Het zal nog dagen duren voordat alle toeristen zijn vertrokken. Rusland is dit weekend begonnen met het ophalen van de 80.000 gestrande landgenoten.

Salaris

Ook Britse toeristen zijn nog altijd talrijk vertegenwoordigd, zegt Le Fever. "Er waren er zo'n 20.000, van wie er nog maar 1500 zijn vertrokken."

Voor de bewoners van Sharm-el-Sheikh is het wegblijven van vakantiegangers een grote tegenslag. Toerisme is de enige inkomstenbron van de stad, merkt Le Fever op. "Op straat zie je vrijwel alleen Egyptenaren."

De eigenaar van een visrestaurant ziet nu veel minder bezoekers in zijn zaak. "Er werken hier 22 mensen die eten, drinken en salaris krijgen. Ik verlies nu 230 tot 340 euro per dag."

De mensen zijn hier veilig, want ik ben er toch?

Strandwacht Mohammed

Strandwacht Mohammed ziet met lede ogen aan dat het aantal badgasten aan de Rode-Zeekust snel afneemt. "De mensen zijn hier echt wel veilig, want ik ben er toch", zegt hij terwijl hij zijn armen spreidt en het opschrift 'Lifeguard' op zijn T-shirt zichtbaar wordt.

Een organisator van excursies staat onze verslaggever graag te woord. "Hoe moet het nu toch met de boottochtjes en andere trips? Er is geen bewijs dat het een bom was. De mensen moeten terugkomen, zonder toeristen hebben wij geen leven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl