Experts onderzoeken de wrakstukken van het vliegtuig EPA

De Russische chartermaatschappij Kogalimavia/Metrojet sluit uit dat een technisch mankement de oorzaak was van het neerstorten van een Russische Airbus zaterdag in Egypte. De beide motoren waren op 26 oktober geïnspecteerd, toen was er niets mee aan de hand, zei een topman van het bedrijf op een persconferentie in Moskou. 

De maatschappij sluit ook uit dat de bemanning een fout heeft gemaakt. De piloten hebben geen noodsignaal uitgezonden en geen contact gezocht met de Egyptische verkeersleiding, zegt de topman.

De oorzaak moet iets van buitenaf zijn, zegt hij. Het vliegtuig verloor snelheid vlak voor het neerstortte. Gisteren zeiden Russische onderzoekers dat het al op grote hoogte in stukken was gebroken

Tegenspraak

De bewering van de maatschappij is in tegenspraak met wat de Egyptische autoriteiten hebben gezegd. Die maakten gisteren bekend dat de piloten een technisch probleem hadden gemeld en een noodlanding wilden maken op het dichtstbijzijnde vliegveld. 

De Russische luchtvaartautoriteiten vinden dat de maatschappij te snel conclusies trekt over de oorzaak van het neerstorten. De onderzoekers hebben simpelweg nog niet genoeg gegevens om conclusies te kunnen trekken. "Dat kan pas als alle wrakstukken zijn onderzocht en de gegevens uit de zwarte dozen bekend zijn." 

Alles op alles

Ondertussen zijn de onderzoekers begonnen met het uitlezen van de zwarte dozen. Die zijn in goede staat, zegt premier Medvedev. Experts uit Rusland, Egypte, Frankrijk, Duitsland en Ierland bestuderen de gegevens. Het toestel was eigendom van een Ierse maatschappij. Metrojet had het geleased.

Het Kremlin sluit geen enkele oorzaak uit, ook een aanslag niet. Premier Medvedev wil een diepgaand onderzoek naar de oorzaak. 

Een Britse militaire expert sluit een raketaanval van IS uit. Volgens hem heeft IS niet zulke geavanceerde systemen en bovendien zou het vervoer van een raket in de Sinaï zijn opgemerkt door de veiligheidsdiensten. De terreurbeweging claimde zaterdag de verantwoordelijkheid voor de crash.

Tragedie

President Poetin noemt het ongeluk een enorme tragedie en heeft zijn medeleven betuigd met de nabestaanden. Het vliegtuig stortte zaterdagochtend 23 minuten na vertrek uit Sharm-el-Sheikh neer in de Sinaï-woestijn. Vlak daarvoor was het nog geïnspecteerd. Russische experts onderzoeken de wrakstukken. 

Alle 224 inzittenden, voor het merendeel Russische toeristen, kwamen om het leven. De eerste 140 lichamen zijn vandaag aangekomen in Sint-Petersburg. Forensisch experts zijn begonnen met de identificatie van de slachtoffers. 

STER reclame