De Egyptische premier bij het wrak van het toestel
NOS Nieuws

Rusland en Egypte onderzoeken oorzaak crash Sinaï

Russische en Egyptische experts beginnen vandaag aan een onderzoek naar de oorzaak van het neerstorten van een Russische Airbus, gisteren in de Sinaïwoestijn. De beide zwarte dozen zijn gevonden en worden uitgelezen. Een team van Russische onderzoekers is aangekomen in Egypte en is onderweg naar de rampplek.

De Airbus A-321 van de Russische chartermaatschappij Kogalimavia/Metrojet stortte gisterochtend niet lang na vertrek uit de badplaats Sharm-el-Sheikh neer in de Sinaï. Alle 224 inzittenden, onder wie 25 kinderen en zeven bemanningsleden, kwamen om het leven.

Geen raket

Volgens de Egyptische premier is een technisch mankement de meest waarschijnlijke oorzaak van het ongeluk. Hij verwerpt de claim van IS dat het toestel door opstandelingen is neergehaald. Het toestel zou te hoog hebben gevlogen om te raken met een raket die vanaf de schouder wordt afgevuurd.

Drie grote luchtvaartmaatschappijen, Lufthansa, Air France en Emirates, hebben desalniettemin besloten niet over de Sinaï te vliegen totdat duidelijk is waardoor het vliegtuig is neergestort.

Een Egyptische luchtvaartfunctionaris zei gisteren dat de gezagvoerder de verkeersleiding had gevraagd of hij een noodlanding mocht maken in verband met technische problemen. Dat haalde het toestel niet meer. De minister van Luchtvaartzaken zei later dat het toestel geen SOS-signaal had uitgezonden voordat het contact met de luchtverkeersleiding werd verbroken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl