Aanhangers van de AK-partij vieren feest in Ankara
NOS Nieuws

Turken in Nederland 'heel blij', maar ook bezorgd

"Ik kan niet met woorden beschrijven wat hij voor ons heeft gedaan." Het is een van de vele verheugde reacties in een Turks café in Amsterdam-West op de verkiezingszege van president Erdogan. Zijn AK-partij herwon in de verkiezingen van gisteren de meerderheid in het parlement.

De café-bezoekers volgen op drie schermen verkiezingsuitzendingen van Turkse tv-stations. "Hij is onze hoop", zegt iemand. En een ander: "Turkije is er onder Erdogan op vooruitgegaan, met alles."

Een ander beaamt dat Erdogan het in de twaalf jaar dat hij aan de macht is, goed heeft gedaan. "Dat zie ik als ik in Turkije met vakantie ben. Alles wordt beter, kijk naar de wegen en de ziekenhuizen." Volgens deze man zijn daarom veel van zijn Turkse vrienden en kennissen de afgelopen jaren teruggegaan naar hun vaderland. "Als je ziet dat het beter gaat, ga je eerder terug."

Critici van Erdogan "zien en luisteren niet goed", zegt weer een ander. "Die willen Erdogan kapotmaken."

Als je tegen Erdogan bent, hoor je er niet meer bij.

Turkse Nederlander

Een ander geluid komt van een man die in zijn eentje aan een tafel zit, de ogen gericht op de tv. "Erdogan heeft overweldigend gewonnen, maar ik maak me zorgen. Hij wil het voor het zeggen hebben."

Tot 2010 stemde deze man zelf ook op Erdogan. "Het begon veelbelovend en hij heeft veel waargemaakt. Maar de macht kan iemand sterk veranderen. Als je tegen hem bent, hoor je er niet meer bij en ben je zijn vijand. Vrienden en vaders en zoons groeien zo uit elkaar. Het land wordt verscheurd, iedereen vliegt elkaar in de haren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl