Vreugde bij de aanhangers van de AK-partij
NOS Nieuws

AK-partij wint parlementsverkiezingen in Turkije

De Turkse AK-partij heeft de parlementsverkiezingen gewonnen. Tegen de verwachting in heeft president Erdogan de meerderheid in het parlement, die hij in juni moest afstaan, weer terug.

Volgens de voorlopige uitslag krijgt de partij ruim 49 procent van alle stemmen. Dat komt neer op 316 zetels in het Turkse parlement, dat in totaal 550 zetels telt. Van de 54 miljoen kiesgerechtigde Turken is zo'n 87 procent naar de stembus gegaan.

De belangrijkste oppositiepartij CHP komt uit op ruim een kwart van alle stemmen. De Koerdische HDP haalt net de kiesdrempel van 10 procent, evenals de nationalistische MHP. De officiële uitslag komt over elf of twaalf dagen, zegt de kiescommissie.

Vreugde en protest

Op verschillende plaatsen in Turkije zijn aanhangers van de AK-partij naar buiten gegaan om de overwinning te vieren. Ze zwaaien met vlaggen en steken vuurwerk af. Premier Davutoglu spreekt van "een overwinning voor onze democratie en ons volk".

Er is ook protest. In de zuidoostelijke stad Diyarbakir zijn tientallen mensen de straat opgegaan. Ze gooiden met stenen en blokkeerden een weg. De politie zette traangas in.

In de stad wonen vooral Koerden, die de uitslag niet accepteren. Ze vinden dat Turkije zich weer in de richting van een dictatuur beweegt.

Tactiek

Afgelopen juni verloor de AK-partij voor het eerst in jaren zijn absolute meerderheid in het parlement. De partij moest een coalitieregering vormen, maar slaagde daar niet in. Volgens critici had president Erdogan er gewoon geen zin in.

Daarop schreef Erdogan nieuwe verkiezingen uit. Hij begon een keihard offensief tegen de Koerdische PKK en hij maakte de kritische Turkse pers monddood. Die tactiek heeft tegen de verwachting in gewerkt, zegt correspondent Lucas Waagmeester.

"Zelfs in de Koerdische gebieden is er meer op de AK-partij gestemd," zegt Waagmeester, "ten koste van de Koerdische HDP. Veel mensen zien liever de AK-partij aan de macht dan dat de onrust van de afgelopen maanden voortduurt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl